Animalia ja Loomus: Eläinten olot suomalaisomisteisessa turkistarhassa Virossa eivät täytä edes lain vaatimuksia


Virolaisessa ”Pealtnägija”-televisio-ohjelmassa julkaistiin eilen surullista videokuvaa suomalaisten omistamasta turkistarhasta Virosta. Virolainen eläinasiajärjestö Loomus on tehnyt valituksen turkistarhasta, jossa eläimet elivät ala-arvoisissa olosuhteissa, jotka eivät täytä turkistarhaukselle esitettyjä lain vaatimuksia.

Kuvamateriaali on peräisin Baltian suurimmalta turkistarhalta Viron Karjakülasta. Kuvatulla tarhalla on 150 000 minkkiä sekä yli 20 000 kettua. Tarhan omistaa 60-prosenttisesti uusikaarlepyyläinen yritys Oy Norcar-BSB Ab, sekä yhteensä 36 prosentin omistusosuudella suomalaiset Lars, Stig sekä Boris Linden.

– Viron järkyttävät turkistarhauskuvat osoittavat, että suomalaisessa turkistarhausbisneksessä ei ole kyse vain siitä, mitä Suomessa tapahtuu. Suomalaiset omistavat lähes 200 000 eläimen turkistarhan, jolla olot ovat vähintään yhtä huonot kuin Suomessa, kommentoi Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

– Tapaus osoittaa, että suomalaiset levittävät turkistarhausta muihin maihin, eikä suomalaisten viemisinä ole hyvät käytännöt tai eettinen eläinten pito, huomauttaa Tuomivaara.

Animalia tekee yhteistyötä virolaisen eläinasiajärjestö Loomuksen kanssa. Molemmilla järjestöillä on yhteinen tavoite: turkistarhauksen lakkauttaminen.

– Virossa on viimeisen kymmenen vuoden aikana suljettu lähes kaikki isommat turkistarhat. Ainoa suuri tarha on suomalaisomistuksessa. Ilman sitä olisimme turkistarhauksen lakkauttamisessa paljon pidemmällä, kommentoi eläinasiajärjestö Loomuksen puheenjohtaja Kadri Taperson.

– Turkistarhaus on häpeätahra niin Suomessa kuin Virossakin. Teemme työtä turkistarhauksen lakkauttamiseksi yli rajojen, ja toivomme, että sekä Suomi että Viro ottavat monen muun eurooppalaisen valtion tavoin askelia turkistarhauksen lopettamiseksi, kommentoi Tuomivaara.

– Turkistarhaus ei ole virolainen perinne. Neuvostoaikana turkistarhausbisnestä johdettiin Moskovasta. Nyt samaa bisnestä johdetaan Suomesta, kommentoi Kadri Taperson.

Kuvamateriaalia turkistarhalta: https://www.youtube.com/watch?v=CE803kY41P4&list=UUg-l137YSDoFS_A4e7N4pGw

Kuvatun turkistarhan omistajuudet: Oy Norcar-BSB Ab 60 %. Boris Runar Linden 12 %. Lars Börje Linden 12 %. Stig Johan Linden 12 %. Oy Norcar-BSB Ab:n kotipaikka on Uusikaarlepyy.