Animalia kyseenalaistaa eläinkokeiden tieteellisyyden – myös Ylen Silminnäkijä selvittänyt koe-eläintoiminnan arkea


Animalia on kampanjoinut koko kevään ajan koe-eläinten puolesta. Kampanjalla halutaan kertoa, että vastoin kaikkia odotuksia koe-eläinten määrä kasvaa niin Suomessa kuin koko Euroopassakin, vaikka eläinkokeita korvaavia menetelmiä on yhä enemmän.

Euroopan unioni velvoittaa jäsenmaitaan vähentämään eläinkokeita ja kehittämään eläinkokeetonta tutkimusta, mutta vain pieni osa maista edes rahoittaa vaihtoehtoisia menetelmiä. Rahoituksen tulisi myös olla paljon nykyistä korkeammalla tasolla. Suurin osa rahoituksesta menee edelleen eläinkoetutkimukseen.

Eläinkokeet eivät ole vain eettinen ongelma. Eläinkokeisiin liittyy myös tieteellisiä haasteita. Jopa 90 % eläimillä toimiviksi testatuista lääkkeistä hylätään ihmiskokeen jälkeen.

”Eläinkokeettomat menetelmät ovat eläinkokeita parempaa tiedettä. Kaikkia eläinkokeita ei ole tieteellisesti hyväksytty, toisin kuin eläinkokeettomat menetelmät. Prosessi kestää keskimäärin kahdeksan vuotta, minkä jälkeen menetelmä on todistettu tieteellisesti päteväksi. Jos vertaa näitä uusia, tieteellisesti validoituja menetelmiä eläinkokeisiin, eläinkokeet tuntuvat barbaarisilta muinaisjäänteiltä keskiajalta. Niiden tieteellisyys on viimeinkin kyseenalaistettava”, sanoo Eläinsuojeluliitto Animalian koe-eläinvastaava Marianna Lammi.

Myönteistä on, että eläinkokeettomia menetelmiä kuitenkin kehitetään aktiivisesti, esimerkiksi Tampereen vaihtoehtomenetelmäkeskus FICAMissa. Isossa-Britanniassa, josta eläinkokeiden vastainen liike todella alkoi, ollaan edelläkävijöitä eläinkokeettomien vaihtoehtojen kehittämisessä. Toisaalta viime vuonna levisi ympäri maailmaa kuvamateriaalia yhdestä maan huippuyliopistoista, jossa suoritettiin erittäin raakoja eläinkokeita puutteellisesti ja lainsäädäntöä laiminlyöden.

Nyt myös Ylen Silminnäkijä on selvittänyt, millaisia kokeita Suomessa ja maailmalla tehdään ja millaisia vaihtoehtoja niille on. Toimittaja Nina Malmberg vieraili muun muassa Turun Koe-eläinkeskuksessa. Ylen Silminnäkijän jakso Koe-eläinten vallankumous nähdään tänä iltana 17.4. Yle TV2:lla klo 20.

Kansainvälistä koe-eläinpäivää vietetään ensi viikon torstaina 24.4. Ensi tiistaina 22.4. Helsingissä järjestetään Koe-eläinilta, torstaina 24.4. järjestetään muun muassa Jyväskylässä ja Kouvolassa Maximum Tolerated Dose -elokuvanäytökset. Lisäksi muita tapahtumia ympäri Suomen.

Lisätietoa:

Marianna Lammi
koe-eläinvastaava, Eläinsuojeluliitto Animalia
puh. 045 775 01571
marianna.lammi [at] animalia.fi

www.koe-eläin.fi