Animalia pöyristyi pääministerin turkiskytköksistä


Animalian tiedote 28.9.2010

Eläinsuojeluliitto Animalia on järkyttynyt pääministeri Mari Kiviniemen tiiviistä kytköksistä suomalaisiin turkistuottajiin. Pääministeri on toiminut rahastonhoitajana tukiyhdistyksessään Huomisen Suomi ry:ssä, jonka puheenjohtajana toimii Turkistuottajien viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä. Kiviniemi ei ole suostunut kertomaan mistä tämän yhdistyksen kautta hänelle kanavoidut lähes 60 000 euron vaalirahat ovat peräisin. Se kuitenkin tiedetään, että Turkistuottajat Oyj on tukenut vajaalla 1 700 eurolla Kiviniemen kampanjaa, samoin kuin aiempia pääministereitä.

Kiviniemen puolison Juha Louhivuoren omistama mainostoimisto Snell Louhivuori Tallqvist (SLT) puolestaan toteutti vuosina 2009 ja 2010 Turkiseläinten kasvattajain liiton ja Turkistuottajat Oyj:n mainoskampanjat, joista etenkin ensimmäinen eläinsuojelijoita vastaan suunnattu kampanja herätti runsaasti paheksuntaa julkisuudessa. Uudessa, tämän syksyn laajassa mediakampanjassa esiintyi joulupukki ohjaten kävijöitä nettisivustolle, jossa turkistalousala pyrkii kumoamaan turkiseläinten huonoista olosuhteista esitetyt tiedot ja kuvamateriaalit.

Animalia vaatii päättäjiä kaapeista ulos

”Valtioneuvoston jäsenenä ja nyt pääministerinä Kiviniemellä on merkittävä rooli turkistarhauksen tulevaisuuteen ja esimerkiksi tarhaajille myönnettäviin tukiin liittyvissä päätöksissä. Turkistarhaus on EU:ssa kovin sanoin kritisoitu elinkeino, jota koskevia rajoituksia ja kieltoja on otettu käyttöön useissa maissa aktiivisen poliittisen keskustelun tuloksena. Suomen ollessa eräs maailman merkittävimmistä tarhaajamaista ei ole hyväksyttävää, etteivät pääministerimme tiiviit kytkökset näin kiistanalaiseen elinkeinoon ole julkisesti tiedossa”, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara toteaa.

Animalia toivoo, etteivät turkisteollisuuden vaatettamat pääministerit perheineen ole syy poliittiselle hiljaisuudelle turkistarhauksen tulevaisuudesta maassamme. Animalia kannustaa kansanedustajia ilmaisemaan kantansa reilusti joko kyseenalaisen elinkeinon jatkamiseksi tai sen lakkauttamisen puolesta ennen ensi vuoden eduskuntavaaleja.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. (09) 720 65 910, 050 384 5072

Tiedottaja Tanja Eskola, p. (09) 720 65 914, 050 302 81 70

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi

Animalian Turkistarhaton Suomi 2025 –kampanja vaatii turkistarhauksen lakkauttamista maassamme vuoteen 2025 mennessä