Animalia: Särkänniemen delfinaario suljettava


Eläinsuojeluliitto Animalia vaatii Särkänniemen delfinaarion sulkemista. Animalia tukee tamperelaisen kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemen (vihr.) valtuustoaloitetta Särkänniemen delfiinien kasvatuksen lopettamiseksi, delfinaarion sulkemisen selvittämiseksi sekä delfinaariorakennuksen uuden käytön ideoimiseksi. Tampereen kaupunginhallitus käsittelee asiaa tänään. Animalia toivoo kaupunginhallitukselta aloitteen vankkaa tukemista.

Animalian toiminnanjohtajan, Tampereen yliopistolle väitöskirjaa valmistelevan Salla Tuomivaaran mukaan delfinaarioiden ajan Suomessa ja ympäri maailmaa on syytä päättyä pikaisesti.

– Viime vuosina ympäri maailmaa on onneksi yleistynyt näkemys, että delfiinien kaltaisten kehittyneiden nisäkkäiden pito delfinaarioissa ei ole eläinsuojelullisesti eikä eettisesti kestävää. Tämän näkemyksen toivoisi kantautuvan myös Tampereelle. Delfinaarion lakkauttaminen on paitsi eläinoikeuskysymys, myös kysymys Tampereen imagosta matkailukohteena, Tuomivaara huomauttaa.

Tuomivaaran mukaan Näsi-delfiinin kuolema vahvistaa vaatimuksia delfinaariotoiminnan alasajosta.

– Näsin kuolema on surullista jatkoa Särkänniemen delfinaarion synkkään historiaan. On aika laittaa kuolemille piste, sulkea delfiinien vankila sekä ryhtyä selvittämään, miten Tampereen delfiinit voitaisiin siirtää rajatulle merialueelle, eräänlaiseen delfiinien turvakotiin, Tuomivaara vaatii.

– Näsi ei ehtinyt kokea paluuta delfiinien alkuperäiseen elinympäristöön, mutta toivottavasti loput Särkänniemessä elävät delfiinit ehtivät kokea vielä muutakin elämää kuin virikkeettömän betonialtaan, Tuomivaara toivoo.

Eläinsuojeluliitto Animalian tavoitteena on, että kaikkien villieläinlajien käyttö sirkuksissa kiellettäisiin valmisteilla olevassa eläinsuojelulain kokonaisuudistuksessa. Tähän joukkoon lukeutuvat myös delfinaariot.

Vaatimuksen tueksi Animalian toiminnanjohtaja Tuomivaara osallistuu tänään 1.9. järjestettävään mielenilmaisuun delfiinien puolesta. Japanin suurlähetystöllä Helsingissä järjestettävässä mielenilmaisussa otetaan kantaa Japanissa käynnistyvää delfiininmetsästyskautta vastaan.

Metsästyskauden aikana vangitaan tai tapetaan julmasti vuosittain noin 2300 delfiiniä, joko delfinaarioiden käyttöön tai ruoaksi.