Animalia vaatii: kaikki Suomen turkistarhat tarkastettava


– lakia rikkovat suljettava välittömästi, muille alan harjoittajille määrättävä siirtymäaika

Animalian tiedote 16.2.2011

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma näytti jälleen tänään tuoretta kuvamateriaalia Suomen turkistarhoilta. Kuvissa näkyi vammautuneita ja sairaita eläimiä. Kuvamateriaaleissa näkyneet eläinten vammat aiheuttavat niille fyysistä kärsimystä ja merkitsevät eläinten asiallisen hoidon laiminlyömistä.

Vastaavaa kuvamateriaalia näytettiin Suomen turkistarhoilta jo vuosi sitten. Myös muiden Pohjoismaiden turkistarhoilla on järjestelmällisesti todettu vastaavia ongelmia. Suomessa tarkastetaan vuosittain EU:n eläinsuojelutarkastuksissa noin 5-10 % turkistarhoista ja joka vuosi tarkastuksissa paljastuu eläinsuojelulain rikkomisia.

”Animalian vaatimus on, että turkistarhaus lopetetaan Suomessa siirtymäajalla, sillä turkiseläinten hyvinvointi ei toteudu häkkikasvatuksessa”, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara sanoo. ”Pelkkä lain vaatimusten täyttäminen ei riitä, sillä myös eläinsuojelulain vaatimukset täyttävillä tarhoilla eläinten hyvinvointi on heikkoa. Monissa Euroopan maissa turkiseläinten tarhaaminen häkeissä on tästä syystä jo kielletty.”

Lisäksi Animalia vaatii, että eläinsuojeluviranomaiset tarkastavat kaikki Suomen turkistarhat vuoden 2011 aikana ja lakia rikkovat tarhat on suljettava ilman siirtymäaikaa. Esimerkiksi Tanskassa viranomaiset ovat määränneet kaikki turkistarhat tarkastettaviksi vastaavien kuvamateriaalien ja niissä paljastuneiden epäkohtien julkistamisen myötä. Tarkastuksissa on havaittu huomattavasti enemmän lain rikkomuksia kuin maassa vuosittain tehtävissä EU-eläinsuojelutarkastuksissa.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. 09 7206 5910, 050 384 5072, salla.tuomivaara[at]animalia.fi

Kampanja- ja koulutuspäällikkö Kati Pulli, p. 045 775 01572, kati.pulli[at]animalia.fi

Turkistarhaton Suomi 2025 –kampanja