Eläinsuojelujärjestöjen selvitys: Puolueet erimielisiä eläinsuojelulain uudistamisesta


Eläinten viikko loppuu tänään, mutta Eläinsuojeluliitto Animalia sekä SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto jatkavat eläimiä koskevan poliittisen päätöksenteon seuraamista uudistetulla elainpolitiikka.fi -verkkosivustolla. Maailman Eläinten päivänä 4.10.2013 avautuneella sivustolla järjestöt muun muassa tarkastelevat suomalaisten puolueiden näkemyksiä eläinpolitiikasta sekä seuraavat kansanedustajien eläinaiheisia valtiopäivätoimia.

Eläinsuojelujärjestöt ovat koonneet sivustolle puolueiden näkemyksiä eläinsuojeluaiheisiin poliittisiin kysymyksiin. Syys-lokakuun vaihteessa puolueille tehdystä kyselystä selviää, että puolueet suhtautuvat eläinsuojelulakiin sekä sen uudistustarpeeseen eri tavoin. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite eläinsuojelulain uudistamisesta ja maa- ja metsätalousministeriö on asettanut ohjaus- ja työryhmän valmistelemaan eläinsuojelulain kokonaisuudistusta.

– Puolueille lähettämiemme kysymysten perusteella puolueiden ja samalla hallituksen enemmistön mielestä eläinsuojelulain uudistus on tarpeen. Uudistusta pidettiin ainakin jossain määrin tarpeellisena kokoomuksen, sosialidemokraattien, perussuomalaisten, vasemmistoliiton, vihreiden sekä RKP:n vastauksissa. Vain keskustan ja kristillisdemokraattien vastauksissa nykylakia pidettiin riittävänä, kommentoi SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli.

– Se, että hallituspuolueiden enemmistö ilmaisee tahtonsa eläinsuojelulain uudistamiselle, on ilouutinen. Toivottavasti tämä viesti välittyy myös hallituksen käytännön tekoihin, sillä tällä hetkellä ministeriö valmistelee lakiuudistusta hyvin vähillä resursseilla. On aito vaara, että mikäli asiaa ei ryhdytä hallituksessa tosissaan edistämään ja sen käsittely siirtyy, jää koko uudistus seuraavan hallituksen toimesta väliin, Salla Tuomivaara pelkää.

Eläinsuojelujärjestöjen mukaan eläinsuojelulakia on uudistettava ja tiukennettava. Järjestöt vaativat muun muassa eläinten lajityypillisten käyttäytymistarpeiden parempaa huomioimista sekä eläimille haittaa tuottavaan jalostukseen puuttumista.

 

LISÄTIEDOT

 

Verkkosivusto: http://www.elainpolitiikka.fi

 

Eläinsuojeluliitto Animalia

Salla Tuomivaara, toiminnanjohtaja

Puh 050 384 5072

salla.tuomivaara[at]animalia.fi

 

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto

Kati Pulli, toiminnanjohtaja

Puh 050 371 2740

kati.pulli[at]sey.fi