Eläinsuojelujärjestöt: EU vaarassa lipsua kosmetiikan eläinkoekiellosta


Tiedote 15.9.2011

Eläinsuojeluliitto Animalia sekä SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ovat järkyttyneitä Euroopan komission tuoreesta raportista, jonka mukaan kosmetiikkateollisuus ei ole kehittänyt tietyille eläinkokeille vaihtoehtoja aiemmin sovitun aikataulun mukaisesti. On vaara, että tämä avaa kosmetiikkateollisuudelle takaportin lykätä kosmetiikkateollisuuden eläinkoekieltoa usealla vuodella.

Kosmetiikkateollisuuden eläinkoekiellon viimeisen vaiheen on määrä astua voimaan vuonna 2013, mutta komission raportin mukaan kosmetiikkateollisuus ei ehdi saamaan kaikkia jo sovittuja korvaavia menetelmiä käyttöön ennen vuotta 2019.

– Vaihtoehtojen käyttöönoton hitaus ei saa olla syynä eläinkoekiellon lykkäämiselle. On muistettava, että teollisuudella on jo käytössään valtava määrä testattuja raaka-aineita tuotteiden valmistamiseen. Kosmetiikan eläinkokeiden on loputtava jo sovitun aikataulun mukaisesti, kommentoi Eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Eläinsuojelujärjestöjen mukaan eläinkoekiellosta on pidettävä kiinni, vaikka kaikkia korvaavia menetelmiä ei saataisikaan valmiiksi. Markkinoilla on jo teollisuuden käyttöön riittävästi ainesosia, jotka on testattu turvalliseksi. Järjestöt pelkäävät, että teollisuuden painostus saa EU:n lipsumaan jo sovitusta eläinkoekiellosta.

– Kosmetiikkateollisuus on miljardiluokan bisnes. Teollisuus ei halua luopua eläinkokeista helposti. On olemassa vaara, että raportin myötä eläinkoekiellon viimeinen vaihe lykkääntyy. Sitä emme hyväksy, toteaa SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Eläinsuojelujärjestöt kampanjoivat sekä Suomessa että Euroopassa, jotta kosmetiikkateollisuuden eläinkoekielto astuisi voimaan ajallaan, vuoden 2013 alussa. Eläinsuojelujärjestöjen painostuksen johdosta eläinkokeiden määrää EU:ssa on onnistuttu vähentämään.

Lisätietoja:

Euroopan komission raportti ”Report on the development, validation, and legal acceptance of alternative methods to animal testing in the field of cosmetics”, julk. 13.9.2011