Eläinten hyvinvointia ajavat järjestöt vaativat: paukut banniin!


SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton, Suomen Kennelliiton, Etsijäkoiraliiton ja Helsingin Eläinsuojeluyhdistyksen tiedote 29.12.2009

Monien mielestä ilotulitteet kuuluvat olennaisena osana uuden vuoden juhlintaan. Juhlinnan keskellä monilta unohtuu, että ilotulitus aiheuttaa valtavasti ongelmia eläimille.

Vuoden turhakkeeksikin valittu ilotulitus myös roskaa ympäristöä ja saastuttaa ilmastoa. Myös ilotulitteiden vammauttamista ihmisistä saamme lukea tammikuisin. Eläinten hyvinvointia ajavat järjestöt ehdottavat, että jatkossa ilotulituksia saisivat järjestää ainoastaan ilotuliteammattilaiset.

Suurin osa lemmikkieläimistä kokee vuoden vaihtumisen pelottavana. Ilotulitusrakettien ja muiden räjähteiden kovat äänet, paukahdukset ja valonvälähdykset aiheuttavat niille jopa usean päivän ajan ahdistusta ja hätää. Äärimmäisen stressaantunut eläin ei pysty syömään, nukkumaan tai käymään tarpeillaan, vaan joutuu kestämään ahdistusta pitkäänkin. Joka vuosi kymmenet lemmikkieläimet säikähtävät ilotulitusta niin pahasti, että ne karkaavat ja pakenevat paniikissa pitkiäkin matkoja. Hätääntyneet lemmikit voivat aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita esimerkiksi liikenteessä ja loukkaantua itsekin.

Luonnonvaraiset eläimet eivät voi mitenkään varautua ilotulitusta varten ja ovat täysin avuttomia paukuttelun aikana. Niille rakettien räjähdykset tulevat yllättäen eikä niillä ole mahdollisuutta suojautua ilotulitteilta. Eläimet voivat joutua säikähdyksen seurauksena shokkiin ja jopa kuolla.

Ilotulitteita on lupa käyttää vain 8 tunnin ajan vuoden vaihtuessa. Tämä rajoitus ei kuitenkaan toteudu, eikä sitä pystytä riittävästi valvomaan.

Tämän vuoksi järjestöt ehdottavat, että

1. Ilotulitteiden myyminen yksityishenkilöille tulee kieltää. Yksityishenkilöiltä tulee kieltää myös ilotulitteiden käyttö.
2. Ilotulituksia saavat järjestää vain ilotuliteammattilaiset. Julkisissa ilotulituksissa äänen voimakkuus ei saa nousta yli 85 desibelin. Julkiset ilotulitukset on suunniteltava huolellisesti siten, että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa eläimistölle, ympäristölle ja ihmisille.

Useissa maissa ilotulitus onkin kokonaan kiellettyä. Esimerkiksi useilla alueilla Yhdysvalloissa ei järjestetä ilotulituksia ollenkaan. Suomessakin paukuttelua pyritään rajoittamaan monissa kaupungeissa keskustojen ulkopuolelle.
Eläintenomistajien varauduttava juhlintaan

Vuoden vaihtuessa uuteen paukuttelu tulee varmasti vielä jatkumaan. Eläinten omistajien onkin jälleen kerran syytä varautua äänekkääseen juhlintaan seuraavien ohjeiden avulla.

  • Jos lemmikkieläin pelkää ilotulitusta, ei sitä saa jättää oman onnensa nojaan.
  • Sulje ikkunat ja vedä verhot ikkunoiden eteen ilotulituksen aikana.
  • Laita soimaan musiikkia, jotta ilotulituksen äänet vaimenevat.
  • Jos sisätiloissa oleva lemmikki vaikuttaa olevan peloissaan, kannattaa pelko jättää huomiotta. Lemmikit aistivat herkästi omistajiensa tunnetilat, joten oma huolestuneisuus vain lisää lemmikin ahdistusta. Lemmikin ympärillä ei kannata hössöttää ja hääriä, vaan eläimelle tulisi pyrkiä osoittamaan, että kaikki on kuten normaalistikin.
  • Jotkin lemmikit saavat apua apteekista saatavista feromonivalmisteista.
  • Jos eläin on niin peloissaan, että se vahingoittaa itseään tai jos pelko ei näytä menevän ohi, apua täytyy pyytää eläinlääkäriltä tai eläinten ongelmakäytösasiantuntijalta.
  • Älä koskaan ole vihainen pelokkaalle eläimelle. Tämä vain vahvistaa lemmikin mielessä sitä, että pelkoon on syytä.
  • Pidä huoli siitä, että mikään eläin ei pääse peloissaan karkaamaan. Paniikissa oleva eläin voi juosta kauas löytämättä milloinkaan takaisin kotiin. Tällaisia tapauksia sattuu joka vuodenvaihde kymmenittäin.
  • Jos lemmikki varotoimista huolimatta pääsee karkaamaan, mene www.karkulaiset.fi –sivustolle.

Lisätietoja:
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry

toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö p. 050 371 2740 sähköposti: helina.ylisirnio(at)sey.fi
varapuheenjohtaja Päivi Rosqvist p. 0400 425 666

www.sey.fi

Suomen Kennelliitto ry

viestintäpäällikkö Miia Puoskari p. (09) 8873 0292 sähköposti: viestinta(at)kennelliitto.fi

www.kennelliitto.fi

Etsijäkoiraliitto ry

puheenjohtaja Timo Lillbacka p. 050 342 6785 sähköposti: timo.lillbacka(at)etsijakoiraliitto.fi

www.etsijakoiraliitto.fi

Helsingin Eläinsuojeluyhdistys HESY ry

puheenjohtaja Hannele Luukkainen p. 040 547 7770 sähköposti: hannele.luukkainen(at)clarinet.fi