Eläinten hyvinvointimerkki vastaisi kuluttajien toiveita


SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto järjesti avoimen yleisötilaisuuden eläinten hyvinvointimerkistä Scandic Oulu -hotellissa tiistaina 28.10. SEYllä on käynnissä selvitys eläinperäisten elintarvikkeiden hyvinvointimerkin ottamisesta käyttöön Suomessa. Projektista vastaa tilaisuudessa puhunut maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Essi Wallenius.

Suurin osa kuluttajista on kiinnostunut, millaisissa oloissa heidän syömänsä ruoka on tuotettu. Luotettavaa tietoa aiheesta on kuitenkin vaikea saada. Tällä hetkellä kuluttajien kysyntään eettisemmästä eläintuotannosta ei vastata tyydyttävästi.

– Huoli eläinten hyvinvoinnista on jatkuvassa kasvussa: jo lähes 70 prosenttia kuluttajista näkee tuotantoeläinten pito-olosuhteet ongelmallisina, kertoo Wallenius.

SEYn mielestä hyvinvointimerkki olisi erinomainen ratkaisu sekä kuluttajan että tuottajan näkökulmasta.

– Eläinten hyvinvointiin panostavia tiloja on jo Suomessa, mutta kuluttaja ei pysty tunnistamaan niiden tuotteita kaupan hyllystä. Eettistä tuotantoa tukevat kuluttajat tulisi saattaa tuottajien kanssa yhteen supermarkettien tiskillä, ei vain ruokapiirien tai suoramyynnin kautta, Wallenius sanoo.

– Mielestämme suomalaisille olisi aika tarjota mahdollisuus valita, millaista eläinten pitoa he haluavat tukea. Lisäaineiden kohdalla sama on jo onnistunut: lisäaineettomat tuotteet saapuivat kaupan tiskiin pian sen jälkeen, kun kuluttajien huoli aiheesta nousi.

Wallenius uskoo, että suomalaiset olisivat valmiita maksamaan hyvinvointimerkin saaneista tuotteista enemmän.

– Meiltä löytyy jo tiloja, joissa eläimet pääsevät esimerkiksi ulkoilemaan reilusti minimivaatimuksia enemmän ja hyvinvointiin kiinnitetään erityistä huomiota. Moni kotimainen tila ansaitsisi merkin siis jo nyt, Wallenius huomauttaa.
Euroopassa erilaiset hyvinvointimerkit ovat yleisiä, ja esimerkiksi Hollannissa ja Tanskassa merkit ovat onnistuneet erinomaisesti tavoitteissaan.

Lisätietoja:
SEYn projektissa selvitetään, millainen eläinten hyvinvointimerkki tulisi ottaa käyttöön Suomessa, minkä tuotteiden kohdalla merkkiä olisi mahdollista käyttää sekä millaisia konkreettisia muutoksia vaaditaan, jotta tuote kelpuutettaisiin merkin piiriin. Lisäksi selvitetään kuluttajien asenteita hyvinvointimerkkiä kohtaan. Projektin tavoitteena on luoda konkreettinen ehdotus eläinten hyvinvoinnista kertovasta merkistä.