Euroopan eläinsuojelijat järjestäytyivät tänään vastustamaan Puolan vaatimuksia saada lykkäystä häkkikanalakiellolle


Animalian ja SEYn tiedote 19.4.2011

Tiistaina huhtikuun 19. päivänä SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Eläinsuojeluliitto Animalia tapasivat lähetystöneuvos Tomasz Moszczynskin Puolan suurlähetystössä Helsingissä. Tapaamisen aiheena oli Puolan vaatimus saada lykkäystä EU-direktiiville, joka kieltää munijakanojen pidon perinteisissä häkkikanaloissa vuoden 2012 alusta lähtien. Järjestöt vetosivat Puolaan, jottei se yrittäisi horjuttaa lainsäädäntöä, joka on merkittävä edistysaskel eläinten hyvinvoinnin puolesta kaikissa EU-maissa. Tapahtuma oli osa Euroopan laajuista Häkkikanalakielto 2012 -liikettä, joka järjesti mielenilmauksia Puolan suurlähetystöillä samaan aikaan 14 EU-maassa.

Häkkikanalakielto 2012 -liikkeen tavoitteena on lisätä suuren yleisön tietoisuutta perinteisten häkkien käytön kieltävästä lakiuudistuksesta, jonka on määrä tulla voimaan kaikissa EU-maissa 1. tammikuuta 2012 ja varmistaa, että kielto toteutuu kaikissa EU-maissa ajallaan. Uusi laki parantaa satojen miljoonien munijakanojen hyvinvointia, sillä se kieltää kokonaan varustelemattomien verkkohäkkien käytön munantuotannossa.

Kolmetoista ENFAPin (European Network for Farm Animal Protection) jäsenjärjestöä järjesti Animalian ja SEYn kanssa samaan aikaan vastaavan tapahtuman. Häkkikanalakiellon puolesta otettiin kantaa mm. Puolassa, Slovakiassa, Tšekissä, Hollannissa, Englannissa, Virossa ja Saksassa. Verkoston laajuus osoittaa, että jäsenmaiden eläinsuojelijat tukevat voimakkaasti lainsäädäntöuudistusta. Verkoston mielestä laaja tuki on osoitus siitä, että poliittisten päättäjien on aikaisempaa tarkemmin kuunneltava EU-kansalaisten mielipiteitä eläinten hyvinvointiasioissa. Eläinten hyvinvoinnista huolestuneet eivät hyväksy lisälykkäyksiä häkkikanalakiellolle.

Eurooppalaisissa häkkikanaloissa on yleistä, että neljä tai viisi kanaa ahdetaan yhteen verkkohäkkiin koko niiden elämän ajaksi. Tilaa häkeissä on yhtä kanaa kohti vähemmän kuin yksi A4-arkki. Häkit ovat niin pieniä ja karuja, että kanat eivät pysty toteuttamaan niissä ainoatakaan lajinomaista käyttäytymistarvettaan eivätkä edes venyttelemään.

Huolimatta siitä, että munantuottajille on annettu ruhtinaalliset 12 vuotta aikaa valmistautua lakimuutokseen, Puolan hallitus vaatii lykkäystä, sillä sen mielestä aikaa ei ole ollut riittävästi perinteisten häkkien käytöstä poistamiseen. Häkkikanalakielto 2012 -liikkeen tavoitteena on, että säädetty kielto tulee voimaan kaikissa EU-maissa ajallaan ilman lykkäyksiä ja poikkeuksia.

“Häkkikanalakielto ei tietenkään ratkaise kaikkia munijakanojen ongelmia, sillä suuri osa tuottajista on siirtänyt tuotantonsa ns. varusteltuihin häkkeihin, vaikka me olemme kampanjoineet luomu- ja lattiakasvatuksen puolesta. Perinteisten häkkikanaloiden kieltäminen on kuitenkin merkittävä edistysaskel miljoonien kanojen hyvinvoinnille ja osoitus siitä, että myös tuotantoeläinten lajinomaiset käyttäytymistarpeet on otettava lainsäädännössä huomioon”, kommentoi uudistusta SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Puolan valtion puolesta Euroopan eläinsuojelujärjestöjen kannanoton vastaanotti lähetystöneuvos Tomasz Moszczynski. ”Kiitämme Puolan lähetystöä siitä, että he olivat valmiita keskustelemaan kanssamme. On valitettavaa, että vaikka Puola myöntää häkkikanaloiden vakavat eläinsuojeluongelmat, ei maa ole valmis sopeutumaan muutokseen. Vasta 15 prosenttia Puolan kanaloista on siirtynyt pois perinteisesti häkeistä, vaikka siirtymäaika on kestänyt 10 vuotta”, sanoo eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila Eläinsuojeluliitto Animaliasta.

Häkkikanalakielto 2012 -kampanjaa voi tukea allekirjoittamalla vetoomuksen osoitteessa
http://www.ciwf.org.uk/the_big_move/take_action_targeting_poland.aspx

Lisätietoja:

SEY:
Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740
Viestintäpäällikkö Maria Blomster, p. 050 5572 463
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sey.fi

Eläinsuojeluliitto Animalia:
Eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila, p. (09) 720 659 13
Toiminnanjohtaja Kati Pulli, p. 050 384 5072
Osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi

Puolan edustajalle luovutettu kannanotto: http://www.sey.fi/ajankohtaista/kannanotto_puolan_suurlahetystolle
Kuvia mielenilmauksesta: http://www.sey.fi/ajankohtaista/hakkikanalakielto_2012_-kuvat
Videokuvaa eurooppalaisesta häkkikanalasta: http://www.youtube.com/watch?v=0UA559FFNpw

1. Vuonna 1999 Euroopan komissio hyväksyi direktiivin munivien kanojen suojelusta.
Jäsenmaille on annettu 12 vuotta aikaa valmistautua häkkikanalakieltoon, mutta edelleen miljoonat kanat elävät lyhyen elämänsä varustelemattomissa verkkohäkeissä. Kanojen hyvinvoinnin kannalta on välttämätöntä, että jokainen EU-maa ottaa direktiivin vakavasti ja ottaa ajallaan käyttöön edistyneemmät tuotantoratkaisut.

2. Tällä hetkellä tyypillisessä eurooppalaisissa häkkikanalassa neljää tai viittä kanaa pidetään laillisesti verkkohäkissä, jossa on tilaa yhtä kanaa kohti vähemmän kuin yksi A4-paperiarkki. Häkeissä on yleensä kalteva metalliverkkolattia ja häkit on järjestetty monikerroksisiin riveihin. Perinteissä häkeissä kanat eivät pysty toteuttamaan ollenkaan lajityypillistä käyttäytymistään – pesimään, istumaan orrella, ottamaan hiekkakylpyjä, kuopsuttamaan ruokaa maasta tai venyttämään siipiään. Jokaisessa tuotantoyksikössä elää tuhansia kanoja.

3. Varustellut häkit l. “virikehäkit”
Tuotannon siirto uuden direktiivin sallimiin “virikehäkkeihin” tuo kanojen hyvinvointiin joitakin pieniä parannuksia. Varustelluissa häkeissä on oltava hiukan enemmän tilaa kanaa kohden sekä niissä on oltava munintapesä, pehkualue sekä matalat orret. Varustellut häkit ovat kuitenkin edelleen rajoittavia eikä niissäkään ole mahdollista toteuttaa kaikkia kanan lajinomaisia käyttäytymistarpeita. Esimerkiksi mahdollisuus hiekkakylpyihin ja kunnolliseen orsien käyttöön puuttuu. ENFAPin tavoitteena on, että lopulta kaikki kanat pääsevät pois häkeistä.

4. The European Network for Farm Animal Protection (ENFAP)
ENFAP on eurooppalaisten eläinsuojelujärjestöjen verkosto, jonka tavoitteena on tuotantoeläinten hyvinvoinnin ja olosuhteiden parantaminen Euroopassa. ENFAPin muodostavat eri puolilla Eurooppaa sijaitsevat eläinsuojelujärjestöt, joilla on samanlaisia arvoja ja tavoitteita tuotantoeläinten hyvinvoinnin parantamiseksi.

ENFAP (aikaisemmin ECFA – European Coalition for Farm Animals) perustettiin 1993 ennakoiden EU:n häkkikanalalainsäädännön uudistusta ja tuoden yhteen järjestöjä 13 EU-maasta.

EU:n kasvaessa uusilla jäsenmailla myös uusia järjestöjä itäisestä Euroopasta on liittynyt verkostoon. ENFAPissa on nyt järjestöjä 25 maasta.