Euroopan komission, lihantuottajien ja kaupan on ryhdyttävä pikaisiin toimiin sikojen kastroinnin lopettamiseksi


SEY:n ja Animalian tiedote 4.6.2010

 

Vuosittain EU-maissa kastroidaan noin sata miljoona sikaa. Kastroinneista suurin osa suoritetaan ilman nukutusta tai minkäänlaista kivunlievitystä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on jo vuonna 2004 ilmaissut kantanaan, että kastraatio ilman nukutusta on kivulias toimenpide, joka aiheuttaa eläimille stressiä ja on siten vakava hyvinvointiongelma. EFSA ei hyväksy ilman kivunlievitystä suoritettua kastraatiota ja vaatii sen kieltämistä mahdollisimman pikaisesti.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Eläinsuojeluliitto Animalia yhtyvät kattojärjestönsä Eurogroup for Animalsin tällä viikolla esittämään vaatimukseen kirurgisen kastraation pikaisesta lopettamisesta.

”Kastraatiokielto on äärimmäisen tärkeä asia ja sillä on vaikutusta valtavaan määrään eläimiä joka puolella Eurooppaa. Asiasta on keskusteltu jo kahdenkymmenen vuoden ajan, ja kuluttajat ovat kertoneet kerta toisensa jälkeen olevansa haluttomia syömään lihaa, jonka tuottamiseksi eläin on joutunut kokemaan kärsimystä. Sikojen kirurgiselle kastraatiolle on jo olemassa turvalliseksi testattuja vaihtoehtoja. Nyt kaikkien lihantuotannon sidosryhmien tulisi alkaa kantaa asiasta vastuunsa, jotta vaihtoehtomenetelmät otettaisiin viipymättä käyttöön”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

”Kirurgisesta kastraatiosta luopuminen on sikojen kannalta kiistatta paras vaihtoehto ja sitä kohti on Suomessakin edettävä: Yhdellä suomalaisella tilalla kokeilussa oleva immunokastraatio olisi saatava yleiseksi käytännöksi mahdollisimman nopeasti. Kivunlievitys porsaiden kirurgisen kastraation yhteydessä on sen sijaan otettava käyttöön välittömästi”, vaatii Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Vaihtoehtoiset menetelmät ovat käytössä jo useassa EU-maassa. Muun muassa Tanska, Hollanti, Saksa ja Iso-Britannia ovat ottaneet käyttöön vaihtoehtoiset menetelmät, jotka ovat osoittautuneet sekä kaupallisesti kannattaviksi, että lisänneet merkittävästi eläinten hyvinvointia.

Lisätietoja:

Animalia: Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. 050 384 5072, (09) 720 65 910, Tiedottaja Tanja Eskola, p. 050 302 81 70, p. (09) 720 65 914. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi

SEY: Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740, Viestintäpäällikkö Maria Blomster, p. 050 5572 463. Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sey.fi

Säästä possu! on SEYn ja Animalian yhteinen kampanja, jonka tavoitteena on tuoda esiin suomalaisen sianlihantuotannon suurimmat ongelmat ja ratkaisut sikojen

olosuhteiden parantamiseksi. Kampanja tarjoaa väyliä vaikuttaa sikojen kohteluun sekä sikaystävällisiä vaihtoehtoja kesän grilliherkuiksi. Lisätietoa: www.saastapossu.fi

Vuonna 1980 perustetussa Eurogroup for Animalsissa on edustus kaikista EU-maiden eläinsuojelujärjestöistä. Järjestö on onnistunut ajamaan läpi useita EU-tason uudistuksia eläinsuojelulainsäädännössä. Eurogroup toimii eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien jäsenjärjestöjensä edustajana Brysselissä. Eurogroupilla on laaja tieteellinen ja käytännön asiantuntemus eläinten hyvinvointiasioissa. Lisätietoa: www.eurogroupforanimals.org, Martyn Griffiths, press and publications officer, m.griffith[at]eurogroupforanimals.org or +32 2 740 08 23.