Euroopan sianlihatuottajat hyväksyivät tänään julistuksen kivuliaasta kastraatiosta luopumisesta


– Sikojen kirurgisesta kastraatiosta tulossa historiaa

Animalian ja SEY:n tiedote 15.12.2010

Useimmat eurooppalaisen sianlihantuotantoketjun merkittävimmistä toimijoista ovat tänään allekirjoittaneet Euroopan komission julkilausuman, jonka mukaan karjuporsaiden kirurginen kastraatio tullaan lopettamaan EU:ssa vuoteen 2018 mennessä. Eläinsuojeluliitto Animalia ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto iloitsevat tästä päätöksestä, sillä sitoumuksen allekirjoittajien joukossa on mm. Euroopan tuottajajärjestö COPA, johon kuuluu myös suomalainen MTK.

Sitoumuksen ensimmäinen askel on pitkäkestoisen kivunlievityksen ja/tai nukutuksen käyttöönotto porsaiden kirurgisessa kastraatiossa vuoden 2012 alusta alkaen. Lopullisesti kirurginen kastraatio on lopetettava 1.1.2018. Euroopan komission tuella perustetaan myös yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että julkilausuman tavoitteet on mahdollista saavuttaa ja että muutosten kustannukset jakautuvat tasa-arvoisesti.

”Karjuporsaiden kirurginen kastraatio on merkittävä eläinsuojeluongelma. Ilman kivunlievitystä tehtävä kastraatio aiheuttaa huomattavaa kärsimystä eläimille, eikä toimenpidettä voi pitää mitenkään hyväksyttävänä. Onkin hienoa, että tuottajajärjestöt ovat valmiita vapaaehtoisesti pyrkimään käytännöstä eroon. Toiveemme silti on, että tänään päätetyt päivämäärät saataisiin täysin sitoviksi kirjaamalla ne myöhemmin EU:n lainsäädäntöön”, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara sanoo.

”Kirurgisen kastraation lupaavin vaihtoehto on tällä hetkellä immunokastraatio, jossa porsaat kastroidaan rokottamalla. Suomessa menetelmä on muutamalla tilalla kokeilussa. Toivottavasti mahdollisimman moni tuottaja päätyisikin lopettamaan kirurgiset kastraatiot jo ennen vuotta 2018”, SEY:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö toteaa.

Käytännössä kaikki Suomessa syntyneet karjuporsaat kastroidaan kirurgisesti muutaman päivän ikäisinä, ilman minkäänlaista kivunlievitystä. Animalia ja SEY ovat vaatineet karjuporsaiden kirurgisen kastraation kieltämistä jo pitkään.

Lisätietoja:

Julkilausuma komission sivuilla
Sikatieto-sivusto
Säästä possu! -kampanja

Animalia:
Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. (09) 720 65 910, 050 384 5072, salla.tuomivaara[at]animalia.fi

SEY:
Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö p. 050 371 2740, helina.ylisirnio[at]sey.fi