Eurooppalaiset apinaeläinkokeet saattavat siirtyä Mauritiukselle


Eläinsuojelujärjestöt ympäri Eurooppaa kampanjoivat yhdessä Mauritiuksella tapahtuvan apinakaupan lopettamiseksi sekä kädellisillä tehtäviä eläinkokeita vastaan. Eläinsuojeluliitto Animalia kuuluu eurooppalaiseen eläinkokeita vastustavaan koalitioon, European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE), jonka jäsenryhmät 22 eri Euroopan maassa pyytävät kannattajiaan vetoamaan Mauritiukseen maan makakiapinoiden puolesta.

Mauritius on maailman toiseksi suurin pitkähäntämakakien (Macaca fascicularis) viejä, ja maa tuottaa eläinkoeteollisuudelle vuosittain tuhansia eläimiä. Lähes puolet näistä eläimistä päätyy Eurooppaan, erityisesti Iso-Britanniaan, Ranskaan ja Espanjaan. Vaikka pitkähäntämakakit kuuluvat uhanalaisten eläinlajien listalle, eläinten vainoaminen on Mauritiuksella laajamittaista.

Animalia on myös huolissaan Mauritiuksella vireillään olevasta uudesta eläinkoelainsäädännöstä, jonka pelätään johtavan eläinkoelaboratorioiden perustamisiin ja lisäävän makakeilla suoritettavien eläinkokeiden lukumäärää. Uhkana on, että kasvavaa julkista kritiikkiä pakoilevat eurooppalaisfirmat suorittavat jatkossa kokeitaan tällaisissa yksityisissä laboratorioissa, joissa rajoitukset ovat löyhempiä kuin EU:ssa.

“Mauritiuksen makakien ahdinko ja avoinna oleva eläinkoelainsäädäntö huolestuttavat kansalaisia kaikkialla Euroopassa. Tulevina viikkoina ECEAE kampanjoi eri jäsenmaissa, jotta Mauritiuksen hallitus ryhtyisi suojelemaan makakipopulaatiotaan sen sijaan, että eläinten sallitaan kärsiä ja kuolla eläinkokeissa”, toteaa ECEAE:n puheenjohtaja Geoffrey Deckers.

”Suomen rajojen sisällä ei tällä hetkellä käytetä apinoita eläinkokeissa. Niiden käyttöä ei kuitenkaan valitettavasti ole Suomessakaan kielletty lailla”, kertoo Animalian koe-eläinvastaava Marianna Lammi.

 

LISÄTIEDOT

Vetoomuksia Mauritiuksen apinakaupan lakkauttamiseksi:

https://secure.avaaz.org/en/petition/Say_No_to_Animal_Experiments_in_Mauritius ja

https://secure.avaaz.org/en/petition/Stop_the_cruel_Mauritius_monkey_trade_4/

 

Eläinsuojeluliitto Animalia

Marianna Lammi, koe-eläinvastaava

Puh. 09 720 6590

marianna.lammi[at]animalia.fi