Hevosten laiminlyöntitapaus osoittaa eläinsuojelun ongelmakohdat – koko järjestelmä on pikaisen korjauksen tarpeessa


SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedote 21.1.2010

MTV3:n 45 minuuttia – ohjelmassa eilen esitetty kouvolalaisen tallin vakava hevosten laiminlyöntitapaus kuohuttaa kansalaisia. Tapauksessa hevosten kärsimyksestä huolestuneet yksityishenkilöt kävivät läpi koko eläinsuojeluviranomaisketjun yrittäen saada hevosille pikaista apua. Riittävää apua ei hevosille kuitenkaan viranomaisilta saatu. Tapaus osoittaa erittäin selkeästi koko eläinten hyvinvointia turvaavan järjestelmän ongelmakohdat: järjestelmän jokainen porras voi pettää. Ilman yksityishenkilöiden peräänantamatonta toimintaa hevoset olisivat todennäköisesti jääneet vaille riittävää apua. Vasta tiedotusvälineiden mukaantulo näytti saavan aikaan välittömiä ja todellisia toimenpiteitä hevosten auttamiseksi.

”Hevosten laiminlyöntiin syyllistynyt kouvolalainen tallinpitäjä oli EU:n ja paikallisen TE-keskuksen tukea saava yrittäjä. Eläinten laiminlyönti ei johtunut eläinsuojelurikoksia puolustettaessa usein väitetystä uupumuksesta tai muista terveysongelmista, vaan kysymyksessä oli kylmäverinen, voittoa eläinten kärsimysten kustannuksella tavoitteleva toiminta”, huomauttaa SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Eläinsuojelulain ensimmäisissä luvuissa todetaan, että lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lisäksi tarkoituksena on edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Vaikuttaisi siis siltä, että Suomen eläinsuojelulainsäädäntö varmistaa eläinten erinomaisen kohtelun. Todellisuudessa eläinsuojelulaki on vesitetty tulkinnanvaraisilla asetuksilla, määräysten sijaan suosituksilla, joita ei tarvitse noudattaa, sekä viranomaisten keskenään vaihtelevilla ja löysillä tulkinnoilla lainsäädännöstä. Lisäksi tulkinnat vaihtelevat alueittain ja yksittäisen viranomaisen mukaan. Tästä eläimet saavat maksaa korkean hinnan.

”Hevostapaus on erinomainen esimerkki siitä, mikä järjestelmässä on vikana. Eläinsuojelulainsäädäntö pakottaa yksittäiset viranomaiset tulkitsemaan eläinsuojeluvaatimuksia. Viranomaiset ovat aivan liian varovaisia antamissaan määräyksissä. Lisäksi määräyksille annetaan aivan liian pitkiä määräaikoja. SEY on jo vuosikymmenten ajan vaatinut ryhdikkäämpää viranomaistoimintaa eläinsuojeluasioissa. Toivottavasti ensi vuonna käynnistyvä eläinsuojelulain uudistus antaa meille jämäkän ja kattavan, mieluiten maailman parhaan eläinsuojelulain”, kommentoi toiminnanjohtaja Ylisirniö.

SEYn tiedossa on ollut jo vuosien ajan viranomaisvalvonnan heikkous. Vapaaehtoinen eläinsuojeluvalvonta on jo pitkään paikannut hataraa viranomaisverkostoa. SEYllä onkin ollut yli sadan vuoden ajan vapaaehtoisia eläinsuojeluvalvojia, jotka ovat auttaneet laiminlyötyjä eläimiä pitkään ennen virallisen eläinsuojeluvalvonnan alkamista. SEY on jo pitkään kampanjoinut paremman eläinsuojelulainsäädännön, viranomaisvalvonnan tehostamisen ja eläinsuojelurikosten rangaistusten tiukentamisen puolesta. Lisäksi vapaaehtoisten valvojien olisi viimein saatava yhteiskunnan tukea korvaamattomalle työlleen.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö helina.ylisirnio@sey.fi, p. 050 371 2740

Viestintäpäällikkö Maria Blomster maria.blomster@sey.fi, p. 050 557 2463