Jo 62 suomalaista eurovaaliehdokasta luvannut edistää eläinten hyvinvointia EU-parlamentissa


Eläinsuojeluliitto Animalian ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liiton yhteinen Eläinten hyvinvoinnilla on paikka EU-vaalien sydämessä -eurovaalikampanja avattiin virallisesti Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla tiistaina 1.4.

Eurovaaliehdokkaat voivat allekirjoittaa eläinten hyvinvointi -sitoumuksen, jossa he lupaavat edistää eläinten hyvinvointia EU:ssa. Vaikka puolueiden kannat eläinsuojelukysymyksiin vaihtelevat, eläinten hyvinvointiin sitoutuneita ehdokkaita löytyy jokaisesta puolueesta. Yhteensä allekirjoittaneita suomalaisia eurovaaliehdokkaita on jo 62.

”Suomalaiset eläinsuojelijat jännittävät näitä eurovaaleja erityisesti, sillä toinen Suomen vahvoista eläinsuojelija-mepeistä luopuu paikastaan ja toinenkin menee läpi vain, jos ihmiset käyttävät oikeuttaan äänestää. Satu Hassin ja Sirpa Pietikäisen kaltaisia vahvasti eläinten puolesta toimivia meppejä tarvitaan välttämättä ja yli puoluerajojen, jotta eläinten hyvä ei huku kokonaan taloudellisen edun ajamisen alle”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Kampanjan yleistavoite on saada EU:lle aikaan kattava ja ajanmukainen eläinten hyvinvointia koskeva puitelaki. Kampanjan kuusi keskeistä osatavoitetta ovat tuotantoeläinten hyvinvoinnin edistäminen, koe-eläinten käytön vähentäminen ja vaihtoehtomenetelmien edistäminen, koirien ja kissojen suojelun parantaminen, luonnonvaraisten eläinten suojelun kohentaminen ja eläinten hyvinvoinnin edistäminen kauppakumppanimaissa kauppasopimusten avulla. Lisäksi kaikessa lainsäädännössä on huomioitava ja tunnustettava, että eläimet ovat tuntevia olentoja.

”Näihin tavoitteisiimme sisältyy esimerkiksi tuotantoeläinten kohdalla kastraatioiden ja sarvenalkujen tuhoamisen kieltäminen ja siirtyminen mahdollisimman paljon elävien eläinten kuljetuksista ruhojen kuljetuksiin. Elävien eläinten kuljetuksilta pitäisi myös poistaa vientituet. Koirien ja kissojen suojelua voidaan parantaa esimerkiksi velvoittamalla jäsenmaat kissojen ja koirien kasvattajien ja myyjien lisensointiin. Eläinkoepuolella kosmetiikan eläinkoekielto oli ensimmäinen askel. Nyt on pyrittävä siihen, että vaihtoehtoisten menetelmien kehitystyö jatkuu ja muut maat seuraavat EU:n esimerkkiä”, kertoo SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli.

”Eläinten salakuljetus ja laiton kauppa ovat neljänneksi suurin kansainvälisen laittoman kaupan ala huumeiden, piraattituotteiden ja ihmiskaupan jälkeen. Eläinten laiton kauppa uhkaa lukuisia lajeja, jopa 70 % populaatiosta voi tuhoutua laittoman kaupan seurauksena. Esimerkiksi yhtä eläintarhassa tai lemmikkinä pidettävää simpanssia kohti kymmenen muuta kuolee. EU:n tulisi luoda strategia eläinten laittoman kaupan estämiseksi”, tilaisuudessa puhunut Raquel García hollantilaisesta AAP – Rescue Centre for Exotic Animals -säätiöstä toteaa.

Kampanja on osa Eurogroup for Animalsin EU-vaalikampanjaa, jolla halutaan nostaa eläinten hyvinvointikysymykset EU-vaalien sydämeen. Kymmenet eläinsuojelujärjestöt ympäri Eurooppaa ottavat osaa kampanjatyöhön ja jo yli 100 istuvaa meppiä eri maista on allekirjoittanut sitoumuksen.

Animalia ja SEY avaavat pian myös eläinpoliittisen eurovaalikoneen, jonka avulla äänestäjät löytävät eläinystävällisimmät eurovaaliehdokkaat. Vaalikone tulee www.elainpolitiikka.fi-sivulle, jossa on myös lista kaikista eläinten hyvinvointi -sitoumuksen allekirjoittaneista suomalaisista ehdokkaista sekä lisätietoa kampanjasta ja sen tavoitteista.

tiedotustilaisuus

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja:

www.elainpolitiikka.fi

 

Salla Tuomivaara

toiminnanjohtaja, Eläinsuojeluliitto Animalia

salla.tuomivaara[at]animalia.fi

puh. 050 384 5072

 

Kati Pulli

toiminnanjohtaja, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto

kati.pulli[at]sey.fi

puh. 050 371 2740