Kiina ja Venäjä luopumassa pakollisista kosmetiikan eläinkokeista


Kiinan ruoka- ja lääkeviranomainen ehdotti äskettäin, että kiinalaisten kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden lakisääteisistä eläinkokeista luovuttaisiin ensi vuoden kesäkuusta alkaen. Jatkossa maa todennäköisesti luopuu myös vaatimuksesta testata maahan tuotavat kosmetiikkavalmisteet eläimillä.

Lab mouseTällä viikolla Venäjän terveysministeriö ilmoitti, että maa hyväksyy jatkossa myös täysin eläinkokeettomat kosmetiikan testausmenetelmät eläinkokeiden rinnalla. Ilmoitus selkiyttää Venäjällä vallinnutta vaihtelevaa käytäntöä, jossa vaihtoehtomenetelmin turvalliseksi todetulle tuotteelle vaadittiin usein varmistus koe-eläimiä hyödyntämällä.

Kiinan ja Venäjän tuoreet linjaukset ovat iloisia uutisia globaalille kampanjoinnille kulutustuotteiden eläinkokeiden lakkauttamiseksi. Tähän asti monet eläinkokeettomasti testattuja tuotteita valmistavat kosmetiikkayritykset ovat joutuneet jättäytymään Kiinan markkinoilta kokonaan, sillä tuotteiden myynti Kiinassa on vaatinut pakollisia eläinkokeita, vaikka valmistaja olisi todennut tuotteet turvallisiksi eläinkokeettomilla menetelmillä.

EU kielsi maaliskuussa sellaisen kosmetiikan myynnin, joka on testattu eläimillä. Päätös näyttää nopeuttavan kosmetiikan eläinkokeista luopumista myös maailmanlaajuisesti, sillä aiemmin kosmetiikkakoekieltoon ovat päätyneet Israel ja Intia, ja vastaavia neuvotteluja käydään useassa maassa.

Eläinsuojeluliitto Animalia ylläpitää Suomessa eläinkokeettoman kosmetiikan listaa, joka löytyy osoitteesta www.animalia.fi/kosmetiikkalista. Listalle kuuluvat tuotemerkit eivät hyväksy myöskään kolmannen osapuolen, kuten Kiinan valtion, suorittamia eläinkokeita.