Koe-eläindirektiivi vesittyi EU-valiokunnissa: Apinakokeet ja tuskalliset eläinkokeet näyttävät jatkuvan


Eilen, tiistaina 31.3., Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa äänestettiin uudistettavasta koe-eläindirektiivistä 86/609. Äänestys oli merkittävä, sillä valiokunnan kanta painaa direktiivin lopullisessa käsittelyssä. Eläinsuojeluliitto Animalia ja SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto ovat pettyneitä äänestyksen tulokseen. Seuraavan kerran direktiivistä äänestetään EU-parlamentin täysistunnossa toukokuun alussa.

Animalia ja SEY ovat yhteistyössä muiden EU-alueen eläinsuojelujärjestöjen kanssa työskennelleet viime kuukaudet paremman koe-eläindirektiivin aikaansaamiseksi. Eläinsuojelujärjestöjen tavoitteena on ollut saada uuteen direktiiviin mm. kielto apinakokeille ja tuskallisimmille eläinkokeille sekä lisätä rahoitusta eläinkokeille vaihtoehtoisten menetelmien kehittämiseen.

Eilisessä maatalousvaliokunnan äänestyksessä esitykseen jäivät kuitenkin seuraavat puutteet:

• Ehdotus sallisi edelleen apinoiden pyytämisen luonnosta koe-eläinkäyttöön
• Ehdotus sallisi edelleen ihmisapinoiden käyttämisen kokeissa
• Ehdotus sallisi vakavan ja pitkittyneen kärsimyksen aiheuttamisen koe-eläimille
• Ehdotus sallisi saman koe-eläimen käyttämisen toistuvasti kokeissa
• Ehdotus sallisi apinoiden ohella myös koirien ja kissojen käyttämisen kokeissa
• Monet kokeet jäisivät salaisiksi ja yleisöllä olisi vähän mahdollisuuksia saada tietoa kokeista

Syksyllä 2007 suurin osa europarlamentaarikoista antoi tukensa apinakokeiden kieltämiselle, kun yli puolet edustajista allekirjoitti kieltoa tukevan kannanoton. Valiokuntien esitykset uhkaavat kuitenkin nyt kaataa kiellon.

”Äänestyksen tulos kertoo, että europarlamentaarikot eivät ole kuunnelleet kansalaisten mielipidettä. Useat mielipidekyselyt osoittavat, että valtaosa eurooppalaisista pitää nykyistä koe-eläinten suojelun tasoa riittämättömänä ja haluaisi kieltää esimerkiksi kokeet apinoilla kokonaan. Edellinen koe-eläinlaki on yli 20 vuotta vanha ja kaipaa selvästi uudistuksia”, kertoo Animalian tiedottaja Eeva Suhonen.

”Maatalousvaliokunnan päätös on pettymys. Lääketeollisuudella on valtavat määrät rahaa lobbaukseen. Kansalaisjärjestöt toimivat yritysmaailmaa huomattavasti niukemmilla varoilla, joten kansalaisten ääni ei näköjään pääse parlamentaarikkojen korviin saakka vaikuttamaan”, toteaa SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Tämän vuoden helmi-maaliskuussa Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Ruotsissa ja Tshekissä tehdyn mielipidekyselyn  mukaan 84% vastanneista haluaa, että uusi koe-eläinlaki kieltäisi vakavan kärsimyksen aiheuttamisen koe-eläimille. Lisäksi vuonna 2006 EU-komission suorittaman julkisen kyselyn  mukaan yli 80% vastanneista kieltäisi kaikki kokeet apinoilla. Lisäksi 93% kansalaisista haluaisi koe-eläinten suojelun tasoa parannettavan EU:ssa.

Lisätietoja:

Animalia:
Tiedottaja Eeva Suhonen, p. (09) 720 65 914, 050 302 81 70
Toiminnanjohtajan avustaja Laura Uotila, p. (09) 720 65 913
s-posti: etunimi.sukunimi@animalia.fi

SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto:
Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740
Viestintäpäällikkö Maria Blomster, p. 050 557 2463
s-posti: etunimi.sukunimi@sey.fi