Kosmetiikan eläinkokeet jäävät EU-alueella historiaan


Eurooppalaisilla eläinsuojelujärjestöillä sekä kaikilla eurooppalaisilla eläinten ystävillä on syytä juhlaan, sillä tänään 11.3. astuu voimaan viimeinen vaihe koko EU-alueen kattavasta kosmetiikan eläinkokeiden kiellosta.

– Vuosia odotettu päätös tarkoittaa sitä, että sekä kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet että eläimillä testatun kosmetiikan myynti on EU-alueella nyt kielletty, riemuitsee eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Kosmetiikkateollisuus yritti siirtää kieltoa viime metreille saakka, mutta ei onnistunut tavoitteessaan. Tänään voimaan astunut päätös on merkittävä voitto eläinsuojelujärjestöille sekä eurooppalaiselle eläinsuojelutyölle, sillä kosmetiikkateollisuuden eläinkoekielto paitsi pelastaa vuosittain koe-eläimiä kärsimykseltä, myös edistää koe-eläimiä korvaavien menetelmien käyttöönottoa kaikkialla maailmassa, kaikilla aloilla.

Vaikka kosmetiikan eläinkokeita ei jatkossa sallita, kuluttaja ei voi vielä olla sataprosenttisen varma siitä, että esimerkiksi kaupan hyllyltä löytyviä meikkejä ei ole missään olosuhteissa testattu eläimillä.

– Eläinkoekiellon valvontaa ei ole toteutettu aukottomasti, joten kiellon noudattamiseen ei vielä valitettavasti voi aukottomasti luottaa, Pulli huomauttaa.

Valvonnan puutteiden vuoksi kuluttajalle varmin tapa varmistua siitä, että kosmetiikkatuotteissa ei ole käytetty eläinkokeita, on edelleen suosia tuotteita, joiden valmistajien tiedetään sitoutuneen eläinkokeettomuuteen ja joiden eläinkokeettomuus on varmistettu ulkopuolisten toimesta.

Eurooppalaiset eläinsuojelujärjestöt ylläpitävät verkossa eläinkokeettoman kosmetiikan tuotelistoja. Suomessa listaa ylläpitää eläinsuojeluliitto Animalia.

– Eläinkokeettoman kosmetiikan listalle on yhä tarvetta, mutta toivon, että tästä päivästä lähtien kosmetiikkateollisuus tuntee vastuunsa, ja noudattaa tänään voimaan astunutta eläinkokein testatun kosmetiikan kieltoa, vaikka sitä ei juuri valvottaisikaan, Pulli kertoo.

Eläinsuojelujärjestöjen tulevana tavoitteena on päästä eroon eläinkokeista kaikkialla maailmassa.

– Työ jatkuu nyt Aasiassa, jossa järjestöt neuvottelevat eläinkoekielloista. Tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä esimerkiksi Intia, Kiina ja Etelä-Korea ovat osoittaneet kiinnostusta eläinkokeiden käytön vähentämiseen, Pulli toteaa.