Kuntien ateriapalveluihin enemmän kasvisruokaa ja vähemmän lihaa


Animalia ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto kannustavat kuntia huomioimaan ruokahankinnoissa eläinystävällisyyden nykyistä paremmin.

Kana_Logo_LauraUotilaJulkisten ruokapalveluiden ateriatarjonta on muutettava kasvispainotteisemmaksi esimerkiksi ottamalla käyttöön kasvisruokapäiviä. Järjestöjen tavoitteena on, että kunnat lisäävät kasvisten ja vähentävät lihan osuutta julkisissa ateriapalveluissa.

”Päättäjien tulisi huomioida eläinten hyvinvointi nykyistä paremmin, kun kunnissa päätetään ruokahankinnoista. Jos kaikki julkisella sektorilla ruokailevat vaihtaisivat yhden aterian viikossa kasvisateriaan, niin vuodessa jäisi syömättä noin 3,6 miljoonaa kiloa lihaa”, sanoo Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila.

Sen lisäksi, että kasvisten lisääminen ruokahankinnoissa säästää kotieläimiä tehotuotannolta, sillä on myös muita positiivisia vaikutuksia. Se edistää kuntalaisten terveyttä ja kuntien kasvihuonepäästöt vähenevät.

Kunnat voivat olla suunnannäyttäjiä tarjoamalla kasvisruokaa

Vegaaninen kasvisruoka ja erilaiset kasviperäiset valmisruokavaihtoehdot ovat nyt kuuminta ruokatrendiä. Huomioimalla tämän kunta voi nostaa julkisten ruokapalveluidensa arvostusta ja kiinnostusta. Viime aikoina saataville on tullut runsas määrä kasviperäisiä valmisteita, joten kasvisruuan valmistaminen laitoskeittiöissä muuttuu yhä helpommaksi ja monipuolisemmin sovellettavaksi.

”Julkisten ruokapalveluiden kautta syödään 400 miljoonaa ateriaa vuodessa. Yksistään oppilaitosten ruokahuollon kustannukset ovat yli 400 miljoonaa euroa vuodessa. Kyse on siis suurista ja säännöllisistä hankintamääristä. Hankintoja tulisi käyttää ruuan kulutuksen ja tuotannon ohjaamiseen eläinystävällisempään suuntaan”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Tarjoamalla ateriapalveluissa ja laitoskeittiössä kasvisruokaa kunnat voivat olla suunnannäyttäjiä. Julkisessa ruokailussa opitut tavat siirtyvät usein kotikeittiöihin, jolloin ihmisten ruokailutottumukset muuttuvat myös laajemmin kestävämmäksi niin ympäristön kuin eläintenkin kannalta.

Animalian ja SEYn eläinpoliittisella vaalikoneella voi löytää oman kunnan eläinystävälliset ehdokkaat. Vaalikone löytyy osoitteesta vaalikone.elainpolitiikka.fi

Vaalikoneessa kysytään myös ehdokkaiden ruokavaliota. Lista vegaaniehdokkaista löytyy sivulta elainpolitiikka.fi/vegaaniehdokkaat-kuntavaalit/

Lisätiedot:

SEYn ja Animalian kuntavaalitavoitteet taustatietoineen.

1. Julkisten ruokapalveluiden ateriatarjonta on muutettava nykyistä kasvispainotteisemmaksi ja eläinkunnan tuotteiden osuutta vähennettävä, esimerkiksi kasvisruokapäiviä käyttöön ottamalla.
2. Jokaisella kunnalla tulee olla nimetty päivystävä valvontaeläinlääkäri.
3. Eläinsuojeluvalvonnan resursseja kunnissa on lisättävä niin, että kaikki sääntömääräiset eläinsuojelutarkastukset saadaan toteutettua.
4. Kuntien tulee ottaa vastuulleen irrallaan tavattujen seura- ja harrastuseläinten kiinniotto ja kuljetus sekä näistä koituvat kustannukset. Lisäksi löytöeläinten hoidon laatua tulee parantaa.
5. Kaikkien kuntien tulee nimetä taho, johon hoitoa tarvitsevat luonnonvaraiset eläimet voi kuljettaa sekä vastata kuljetuksesta ja hoidosta koituvista kustannuksista.
6. Kuntiin tulee perustaa eläinsuojelutoimijoiden yhteistyöelin.
Haastattelut:

Laura Uotila
eläinsuojeluasiantuntija, Animalia
puh. 050 543 9601
laura.uotila(at)animalia.fi

Kati Pulli
toiminnanjohtaja, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
puh. 050 371 2740
kati.pulli(at)sey.fi