Kuvat Norjan turkistarhoilta näyttävät eläinten kärsimysten ja välinpitämättömyyden jatkuvan


– Norjan maatalousministerin lunastettava lupauksensa poliittisen tuen loppumisesta

Animalian tiedote 1.11.2010

Norjalainen eläinoikeusjärjestö Nettverk for Dyrs Frihet on jälleen tuonut julkisuuteen kuvamateriaalia norjalaisilta turkistarhoilta. Kuvissa näkyy loukkaantuneita, sairaita, kuolleita ja stressaantuneita eläimiä. Kyseessä on kolmas kerta kolmen vuoden sisällä, kun vastaavanlaista, järkyttävää materiaalia tarhoilta on kuvattu Norjassa.

”Kun törkeää välinpitämättömyyttä eläinten hyvinvoinnista edellisen kerran paljastui, antoi Norjan maa- ja metsätalousministeri ymmärtää, ettei tällainen saa enää toistua, tai turkisalaa ei ole mahdollista enää poliittisesti puolustaa. Nyt kuitenkin näyttää, että ministeri on jälleen heittämässä palloa takaisin tarhaajille. Kolmen vuoden pallottelun jälkeen ainoa kestävä ratkaisu olisi, että poliitikot kantaisivat asiasta vastuun ja kieltäisivät alan, joka ei kykene huolehtimaan edes eläinten perushyvinvoinnista”, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara vaatii.

Kun turkistarhakuvia näytettiin Norjan mediassa viime vuonna, Norjan maa- ja metsätalousministeri Lars Peder Brekk sanoi turkisalan menettävän poliittisen tuen, mikäli tilannetta ei korjata. Valtio jakaa Norjan noin 400 tarhalle taloudellista tukea noin 50 miljoonan Norjan kruunun verran vuosittain.

Tuoreella kuvamateriaalilla Nettverk for Dyrs Frihet osoittaa, että olot tarhoilla ovat edelleen ala-arvoiset, puutteita ei ole korjattu ja käytännössä ainoa keino ongelmien ratkaisuun on lopettaa turkistarhaus kokonaisuudessaan.

Vastaavia ongelmia esittävää kuvamateriaalia on tuotu tänä vuonna julkisuuteen myös suomalaisilta turkistarhoilta. Suomessa valtio tukee turkisalaa muun muassa kustantamalla tarhaajille lomittajia.

Suomalainen turkisala tekee yhteistyötä norjalaisten tarhojen kanssa mm. yhteisen Saga Furs – tuotemerkin alla. Saga Furs on pyrkinyt profiloitumaan korkeatasoisella eläinten hoidolla.

Norjalaisilla tarhoilla kuvattua materiaalia on nähtävissä osoitteessa: http://www.forbypels.no/english

Lisätietoja:

Animalia:

Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. (09) 720 65 910, 050 384 5072

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi

Animalian Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanja

Nettverk for Dyrens Frihet:

Per Arne Tøllefsen: +47 45 80 61 73

Sähköposti: presse[at]dyrsfrihet.no

Yhä useammat Euroopan maat ovat viime aikoina lopettaneet tai rajoittaneet turkistarhausta eläinsuojelullisista syistä. Viimeisimpinä esimerkkeinä ovat Hollannin parlamentin hyväksymä minkkitarhauksen kielto kesältä 2009, Irlannin täysi tarhauskielto syksyltä 2009 ja Tanskan kettutarhauskielto kesältä 2009. Mikäli Hollannin senaatti vahvistaa minkkitarhauskiellon, loppuu turkistarhaus Hollannissa kokonaan, sillä maa on jo aiemmin kieltänyt ketun ja chinchillan tarhauksen.

Euroopassa tarhauksen ovat tähän mennessä kieltäneet tai erilaisin säännöksin lopettaneet lisäksi Iso-Britannia, Itävalta, Bulgaria, Sveitsi ja Kroatia. Euroopan ulkopuolisista maista Israel käsittelee tällä hetkellä myös turkistuotteiden myyntikieltoa.