Kuvat suomalaisilta turkistarhoilta paljastavat eläinten jatkuvan kärsimyksen


– Animalia vaatii poliittista suunnitelmaa turkistarhauksen lopettamiseksi

Animalian tiedote 17.2.2010

Tänään 17.2. A-Studiossa näytetyt videot suomalaisilta turkiseläintiloilta paljastavat suomalaisten turkiseläinten hoidossa olevan vakavia puutteita.

Kesän ja syksyn 2009 aikana kaikkiaan 30 tarhalta kuvatut videot osoittavat, etteivät kyseessä ole ainoastaan yksittäistapaukset, vaan ongelmat toistuvat tarhalta toiselle. Kuvissa näkyy hoitamattomia haavoja ja tulehduksia, purtuja häntiä, kuolleita eläimiä ja stereotyyppistä käyttäytymistä. Osa kuvatuista tarhoista kuuluu Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton sertifiointijärjestelmään, jonka pitäisi kertoa laadukkaasta turkiseläinkasvatuksesta.

Turkistarhoilta kuvatut videot ovat nähtävissä osoitteessa: www.tarhauskielto.fi

”Suomessa kuvattu materiaali on hyvin samankaltaista Norjassa ja Tanskassa viime vuosina kuvatun materiaalin kanssa. Ongelmat toistuvat kaikissa maissa. Siinä mielessä materiaali ei yllätä. Turkistarhaus on perusolemukseltaan hyvin ongelmallinen ala”, toteaa Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Animalia vaatii kuvattujen tarhojen välitöntä tarkastamista ja kärsivien eläinten hoitoa tai lopettamista. Tarhat, joilta paljastui räikeimpiä laiminlyöntejä, on suljettava. Lisäksi turkistarhauksen tilanne on saatava vakavaan poliittiseen keskusteluun ja turkistarhauksesta luopumiselle on luotava selkeä aikataulu.

Animalia avasi helmikuun alussa uuden Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanjan, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta turkistarhaton valtio vuoteen 2025 mennessä.

”Tuoreimpien tilastojen mukaan Suomessa on 1103 turkistarhaa, mikä on merkittävästi vähemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. 1980-luvun alussa Suomessa oli vielä yli 6000 tarhaa. Vuosi 2025 on realistinen tähtäin sille, että nykyiset tarhaajat saadaan siirtymäajan turvin eläkkeelle tai koulutettua muihin tehtäviin”, Tuomivaara perustelee.

Viime vuosien aikana jo 10 Euroopan maata on kieltänyt tai voimakkaasti rajoittanut turkistarhausta eettisistä syistä. Parhaillaan odotetaan Hollannin senaatin päätöstä minkkitarhauksen lopettamisesta. Israelissa käsitellään esitystä kaikkien turkisten tuotannon, maahantuonnin ja kaupan kieltämisestä. Suomi on viimeisiä Länsi-Euroopan tarhaajamaita, jossa tarhausta ei ole kielletty tai rajoitettu. Turkistarhauksen kritiikittömänä puolustajana Suomi on jäämässä yksin kyseenalaista mainetta eläinsuojeluasioissa niittäneen tarhaajamaa Puolan kanssa.

Lisätietoja:

Turkistarhoilta kuvatut videot nähtävissä: www.tarhauskielto.fi

Animalian Turkistarhaton Suomi 2025 –kampanja

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara p. (09) 720 65 910, 050 3845072

Animalian tiedottaja Eeva Suhonen, p. (09) 720 65 914, 050 302 81 70

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi