Laput silmiltä – suomalainen eläintuotanto kulkee kriisistä kriisiin


SEY:n tiedote 17.2.2010

Oikeutta eläimille –järjestön 17.2. julkistamat videot todistavat, että turkistarhoja vastaan esitetty kritiikki on aiheellista. SEYn mielestä turkistarhaus ei ole eläinten hyvinvointiongelmista johtuen hyväksyttävää eikä sille ole eettisiä perusteita.

Tuotantoeläintiloilla kuvattu ja julkisuuteen tuotu kuva-aineisto on järkyttänyt suomalaisia viime aikoina useaan otteeseen. Viimeksi keskustelua käytiin hevosten tuotanto-olosuhteissa tapahtuneista laiminlyönneistä. Oikeutta eläimille –järjestö toi jälleen julkisuuteen uutta kuva-aineistoa tuotantoeläinten todellisuudesta. Tällä kertaa aineisto on kuvattu suomalaisilla turkistarhoilla.

Turkistarhojen todellisuus jatkaa tyrmistysten sarjaa. Kuvamateriaali antaa lohduttoman kuvan turkiseläinten olosuhteista Suomessa. Vastaavia paljastuksia on nähty viime aikoina mm. norjalaisilta ja tanskalaisilta tarhoilta. On selvää, että tarhaajien eettisyysväitteistä huolimatta eläinten olosuhteet näyttävät Suomessa olevan naapurimaiden tasolla – siis täysin sietämättömät.

Kuvamateriaali osoittaa turkistarhoja kohtaan osoitetun kritiikin olevan aiheellista. Turkistarhaus on massakasvatusta, jossa yksittäisen eläimen sairauksia ja vammoja ei näytä olevan kannattavaa hoitaa. Lisäksi täysin virikkeetön ympäristö ei anna eläimelle juuri mitään mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan.

”SEY on jo vuosia vaatinut, että tuotantoeläinten pitopaikoissa tulisi tehdä enemmän rutiinitarkastuksia, mutta poliittisessa keskustelussa tämä on tyrmätty yksityisyydensuojaan vedoten. On aika, että vaatimuksemme otetaan lopultakin todesta”, kommentoi SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö. Eläinsuojeluvalvontaa ei tehdä riittävästi pistokokein tai rutiinitarkastuksina, vaan laki vaatii, että ennen tarkastusta on oltava aihetta epäillä puutteita eläinten pidossa. Viranomaisilla ei myöskään ole resursseja ennaltaehkäisevään toimintaan. Tuottajien omavalvontajärjestelmät taas näyttävät olevan pelkkää kosmetiikkaa.

Lainsäädännön ja valvonnan tehostamisen lisäksi kuluttaja pystyy omilla valinnoillaan ohjaamaan kulutusta eettisempään suuntaan. Eettisiä tuotantomuotoja suosivan kuluttajan kannattaa jättää turkistuotteet kokonaan ostamatta. Eläinten hyvinvointiongelmat, turkistarhauksen ympäristövaikutukset sekä muualla Euroopassa tehdyt lainsäädännölliset päätökset ovat osaltaan vahvistamassa liiton näkemystä, että turkistarhaus ei nykymuodossaan ole hyväksyttävää.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, helina.ylisirnio@sey.fi, p. 050 371 2740

Viestintäpäällikkö Maria Blomster, maria.blomster@sey.fi, p. 050 557 2463