Norjan muotiviikoilla ei esitellä turkiksia – Norjassa muotiala mukana toiminnassa turkiksia vastaan


Animalian tiedote 13.12.2010

Norjassa turkisten vastainen ilmapiiri on levinnyt muotiteollisuuden piiriin. Oslon muotiviikot on tiettävästi maailman ensimmäisenä suurena muotitapahtumana luopunut turkiksista kokonaan. Kolme tunnettua norjalaista muotialan vaikuttajaa aloitti yhdessä norjalaisen eläinoikeusjärjestö NOAH:n kanssa kampanjan ”Fashion against Fur” (Muoti turkiksia vastaan), jonka yhteydessä myös Oslon muotiviikot sanoutuivat irti turkiksista nyt ja tulevaisuudessa.

Norjalainen muotitoimittaja Hilde Marstrander ja suunnittelijat Kjell Nordström sekä Fam Irvoll – joista viimeisin tunnetaan maailmalla muun muassa Lady Gagan ja Beyoncén suosikkina – ovat keränneet kampanjaan mukaan yli 200 kollegaansa Norjan muotimaailmasta. Mukana on myös Oslon muotiviikoista vastaava joukko.

Oslon muotiviikkojen johtaja Pål Vasbotten sanoo:

”Muotiviikot ottavat nyt omakseen käytännön, jossa turkistuotannon vuoksi tapetuista eläimistä peräisin olevia tur-kistuotteita ei esitetä areenoillamme. Haluamme ilmoittaa kantamme Fashion against fur – kampanjan käynnistyksen yhteydessä. Moni muotimaailmassa toimiva ihminen on huolestunut turkistuotannon etiikasta sekä ihmisten että eläinten kohtelun vuoksi. Turkisvapaa politiikkamme on askel kohti sitä, että etiikka huomioidaan laajemmin muodissa. Tämä on ollut luonnollinen valinta, sillä emme halua Oslon muotiviikkojen olevan areena, jossa edistetään sellaisten tuotteiden kauppaa, joiden tuotanto on eläinten hyvinvointisyistä jo useissa maissa laitonta.”

Suunnittelija Fam Irvoll sanoo:

”Olemme saaneet valtavasti kannatusta muotimaailmasta. Henkilökohtaisesti olen osallistunut NOAH:n turkisvastaisiin mielenosoituksiin 14 vuoden iästä lähtien, mutta olen erittäin onnellinen nähdessäni niin monen kollegamme olevan turkismuotia vastaan.”

Myös suunnittelijana Lontoossa ja Pariisissa työskennellyt muotitoimittaja Hilde Marstrander, sanoo:

”Valtio tukee voimakkaasti turkistuotantoa Norjassa. Puolet Norjan turkistarhoista on suljettu viimeisten kymmenen vuoden aikana ja kysyntä on ollut jo pitkään laskussa. Kuitenkin hallitus pitää tuotantoa yllä keinotekoisesti ja kiel-täytyy kuuntelemasta yleisöä. Aloitimme Fashion against fur – kampanjan varmistaaksemme, että päättäjät kuulevat viestimme: muotimaailmakaan ei kannata turkiksia. Olisi hienoa saada Lontoon muotiviikot mukaan kampanjaan. Brittiläisellä muotialalla on vahva perinne tiedostamisen ja edistyksen eteenpäin viemisessä.”

Turkistuotanto on Norjassa vahvassa vastatuulessa aktivistien dokumentoitua eläinten huonoa kuntoa tarhoilla useaan otteeseen. Maassa järjestettiin äskettäin kaikkien aikojen suurin turkisvastainen mielenosoitus. Siihen osallistui lähes 6000 ihmistä. Kansainvälisesti tunnetut muotisuunnittelijat ja liikeketjut kieltäytyvät yksi toisensa jälkeen käyttämästä ja myymästä turkisvalmisteita. Monissa maissa turkistuotanto on laitonta.

Lisätiedot:
Animalia: Kati Pulli, kampanja – ja koulutuspäällikkö, 045 7750 1572, kati.pulli(at)animalia.fi
NOAH: Siri Martinsen, toiminnanjohtaja, +47 959 444 99

Kampanjan tukijat: http://www.motemotpels.no/signaturer-mote-mot-pels