Pimeä pentu voi tuoda mukanaan kadonneita tauteja


halpapentujuliste

Halpa pentu -kampanjan juliste. Kennelliiton, SEY:n ja SELLin kampanja vastustaa pentutehtailua.

Ihmisillekin hengenvaarallisia tauteja uhkaa levitä ulkomailta salakuljetettujen pentujen kautta Suomeen. Pentutehtaissa tehotuotetuista pennuista voi levitä maahan esimerkiksi kerran jo häviämään saatu raivotauti. Uusi uhka on Euroopassa tunnettu ekinokokkoosi, jota ei Suomessa ole vielä tavattu.

Koirakuume kasvaa, mutta netin ilmoitussivuilta napattu halpa koiranpentu voi tuoda mukanaan ikäviä yllätyksiä. Koirien tehotuotanto on nyt avannut ovet hengenvaarallisten sairauksien tulolle Suomeen. Vakavimpana vaarana voidaan pitää Venäjällä ja Baltiassa esiintyvää raivotautia, joka tekee paluutaan.

Toisen varteenotettavan uhan muodostaa heisimadon aiheuttama ekinokokkoosi, joka voi tarttua ihmiseen sairaan koiran ulosteen saastuttamien marjojen tai sienien kautta. Tauti voi myös kulkeutua ulosteen kanssa kosketuksissa olleiden lemmikkieläinten turkista edelleen ihmiseen. Ekinokokkoosi on rabieksen tapaan ihmiselle hengenvaarallinen.

Oireettomuus hankaloittaa taudin havaitsemista

”Raivotauti ja ekinokokkoosi ovat molemmat ongelmallisia tauteja nimenomaan siksi, että eläin voi olla oireeton ja silti levittää tappavaa tautia. Raivotaudissa eläin voi tartuttaa tautia pureman ja syljen välityksellä muutamia päiviä ennen oireiden alkamista, kun taas ekinokokkoosia kantava ja tartuttava koira pysyy oireettomana”, kertoo Helsingin valvontaeläinlääkäri Heidi Öjst.

Raivotaudissa koira kuolee lopulta joko halvaantumisen tai lopettamisen kautta, sillä hoitoa sairauteen ei ole. Kaikki koiran kanssa tekemisissä olleet ihmiset määrätään intensiiviselle lääkekuurille, vaikka tautia ei olisi edes vahvistettu. Öjstin mukaan rabiesepäilyitä ilmenee pääkaupunkiseudulla vuosi vuodelta enemmän. Raivotautia on viimeksi tavattu Suomessa vuonna 2007 Intiasta laittomasti tuodulla koiralla.

Ihmiselle vaarallinen ekinokokkoosi vaatii yhtä lailla pitkällistä hoitoa.

Hämärä pentubisnes käy kukkarolle

Rabiesepäilyn vuoksi aloitettavat hoitotoimenpiteet pistävät veronmaksajien kukkaronnyörit koville. Myös laittomien koirien ympärillä pyörivä harmaa talous voidaan arvioida jo miljoonien eurojen arvoiseksi.

Sairaanhoitokulut voivat kasautua salakavalasti. Diagnoosin saanti voi olla vaikeaa ja vaatia paljon tutkimuksia. Eläinten tehohoito on kallista, eikä hoidosta ole välttämättä hyötyä. Lisäkustannuksia koiranomistajalle kertyy, jos pentu käännytetään takaisin lähtömaahan.

Koiranhankinnasta kiinnostuneen on viisasta selvittää pennun taustat. Mikäli kaipaa lisätietoa, voi ottaa yhteyttä esimerkiksi Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liittoon, Suomen Kennelliittoon, Suomen Eläinlääkäriliittoon tai paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen.

Pentutehtailun vaaroista järjestetään seminaari 7.5. klo 12-14 HAAGA-HELIAn ammattikorkeakoululla Ratapihantie 13 Helsingissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Lisätietoa pentutehtailusta:

 

Maria Lindqvist, viestintäpäällikkö, SEY

maria.lindqvist (at)sey.fi, puh. 050 557 2463

 

Kaija Unhola, viestintäpäällikkö, Kennelliitto

kaija.unhola(at)kennelliitto.fi, puh. 050 432 0844

 

www.halpapentu.fi/pentutehtailu

 

Lisätietoa koirien terveydestä ja taudeista

 

 

 

Lisätietoa seminaarista

Emma Sjölund

emma.sjolund(at)myy.haaga-helia.fi