Pro Animalia Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtajalle, Anti Animalia Sirkka-Liisa Anttilalle


Animalian tiedote 6.10.2009

Eläinsuojeluliitto Animalia jakaa tänään tiistaina 6.10. vuoden 2009 Pro ja Anti Animalia -huomionosoitukset. Perinteisesti Eläinten viikolla jaettavan Pro Animalian saa tänä vuonna Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Sanna Hellström julkisesta kannanotostaan turkistarhauksen lakkauttamiseksi Suomessa. Anti Animalia –muistutus annetaan maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle ministerin tehtävässä osoitetusta ylenkatseesta eläinsuojelukysymyksiä kohtaan.

Vuoden 2009 Pro Animalia –palkinnon saaja, Suomen eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Sanna Hellström ilmoitti syyskuussa Uutispäivä Demarin haastattelussa julkisesti kantansa turkistarhauksesta Suomessa: ”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että turkistarhauksesta voidaan jollakin siirtymäajalla luopua. Toki se on pitkän tähtäimen asia, koska en halua, että kukaan ihminen joutuu kohtuuttomaan tilanteeseen”, Hellström kertoi. Eläinlääkäriliiton puheenjohtajan henkilökohtaista kannanottoa voi pitää rohkeana ja tervetulleena avauksena keskustelussa suomalaisten turkiseläinten hyvinvoinnista.

Aiemmin syyskuussa Norjan eläinlääkäriliitto julkaisi tiedotteen, jossa se ehdotti turkistarhauksen lopettamista Norjassa. Liitto perusteli kantaansa eläinten hyvinvointisyillä. ”Pahinta tämän päivän turkistarhauksessa on, että kyse on kesyttämättömistä petoeläimistä joita pidetään häkeissä koko niiden elämän ajan. Eläimet eivät pääse tyydyttämään luonnollista vaellusviettiään”, liiton puheenjohtaja, eläinlääkäri Marie Modal huomautti.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila saa vuoden Anti Animalian, sillä hän on toistuvasti kiistänyt julkisuuteen tulleiden eläinsuojelullisten ongelmien olemassaolon Suomessa, vaikka myöhemmin on käynyt ilmi päinvastaista. Anttila on saanut kyseenalaista julkisuutta esimerkiksi teurassikojen puutteellista tainnutusta koskevissa uutisissa. Vaikka Anttila vakuutti, ettei Suomessa teurastusvalvonnassa ole puutteita, vain hieman myöhemmin paljastui, että suomalaisilla teurastamoilla sikoja on päätynyt elävinä kalttausveteen. Ministeri Anttila sai kevään aikana kritiikkiä myös puutteellisista toimista saimaannorpan suojelemiseksi. Lukuisista vetoomuksista huolimatta Anttila ei asettanut keväistä verkkokalastuskieltoa Saimaalle.
Anttilan johdolla maa- ja metsätalousministeriö on suhtautunut nihkeästi eläinsuojelullisten hankkeiden edistämiseen, mutta ilmastonmuutoskeskustelun keskelläkin rahaa eläinkunnantuotteiden kulutuksen lisäämiseen on myönnetty avokätisesti. Esimerkiksi eläinkokeita korvaavalle kansalliselle vaihtoehtomenetelmäkeskukselle ei ole tahtonut löytyä rahoitusta ministeriön budjetista, vaikka eläinkokeiden vähentäminen on jo toiseen kertaan kirjattu hallitusohjelmaan. Sen sijaan tämän vuoden aikana käynnistyy laaja porsaanlihatuotteiden brändäys- ja menekinedistämisohjelma ”Päivän possu” -verkkosivuineen. Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt hankkeeseen 257 000 euroa.

Lisätietoja:

Eläinsuojeluliitto Animalia on jakanut Pro ja Anti Animalia -huomionosoituksia vuodesta 1987 lähtien. Pro Animalian ovat saaneet mm. elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki, poliitikko Pia Viitanen, eläinlääkäri Saana Kauko ja A-Studio. Huomionosoitukset jaetaan perinteisesti Eläinten viikolla.

Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. (09) 720 65 910, 050 384 5072
Tiedottaja Eeva Suhonen, p. (09) 720 65 914, 050 302 81 70