Sano ei julmalle kosmetiikalle! – EU:n laajuinen kampanja eläinkoekiellon voimaansaattamiseksi käynnistyy


Animalian tiedote 19.1.2011

Tällä viikolla EU:ssa käynnistyy kansainvälinen kampanja kosmetiikan eläinkoekiellon voimaansaattamiseksi. Suomessa ECEAE:n (European Coalition to End Animal Experiments) kansainvälistä kampanjaa pyörittää Eläinsuojeluliitto Animalia. Kampanja tähtää siihen, että EU:n myyntikielto kosmetiikan eläinkokeille astuu voimaan ajallaan, eikä lykkäydy, kuten nyt uhkaa käydä.

Vuoden 2013 alussa EU:ssa on määrä astua voimaan kielto, joka estää kaikkien sellaisten kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden myynnin unionin sisällä, jotka on testattu eläinkokein vuoden 2013 alun jälkeen. Nyt on kuitenkin vaarana, että viranomaiset siirtävät kiellon voimaanastumista siitä huolimatta, että kiellolla on erittäin laaja EU-kansalaisten tuki. Jo tällä hetkellä kaikki kosmetiikan eläinkokeet on kielletty EU-alueen sisällä, mutta alueelle saa tuoda myyntiin kosmetiikkatuotteita, jotka on testattu eläinkokein. Jos myyntikiellon voimaanastuminen lykkääntyy, merkitsee se kärsimyksiä tuhansille koe-eläimille koko jatketun siirtymäajan.

“Yhdenkään eläimen ei pitäisi joutua kärsimään EU:ssa myytävien kosmetiikkatuotteiden takia. Siksi pidämme erittäin tärkeänä, että myyntikieltoa ei siirretä”, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara toteaa. ”Kieltoa voi tukea allekirjoittamalla vetoomuksen, jossa vaaditaan EU-parlamenttia äänestämään kiellon voimaanastumisen puolesta.”

European Coalition to End Animal Testing (ECEAE) on aloittanut kampanjoinnin sen puolesta, että eläinkokein testatun kosmetiikan jo päätetystä myyntikiellosta pidetään kiinni. Eläinsuojeluliitto Animalian on ECEAE:n suomalainen jäsenjärjestö, ja Animalia vastaa kampanjasta Suomessa. Kampanjaa tukevat monet eurooppalaiset kosmetiikkayritykset, poliitikot ja julkisuuden henkilöt, jotka ovat allekirjoittaneet EU:n laajuisen vetoomuksen eläinkokeettoman kosmetiikan puolesta.

Vetoomus löytyy osoitteesta www.nocruelcosmetics.org

Taustatietoa:

Helmikuussa 2003 EU:ssa hyväksyttiin kosmetiikkadirektiivin muutos, jolla kielletään asteittain kosmetiikan eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynti. Kielto testata kosmetiikkaa eläinkokein astui voimaan valmiiden kosmetiikkatuotteiden osalta 11.9.2004 ja kosmetiikan ainesosien osalta 11.3.2009. Lisäksi maaliskuussa 2009 astui voimaan kielto myydä EU:ssa sellaisia kosmetiikkatuotteita ja -ainesosia, jotka on testattu eläimillä, kolmea sallituksi jäänyttä eläinkoetta lukuun ottamatta. Täydellinen myyntikielto astuu voimaan 11.3.2013, mikäli siirtymäaikaa ei pidennetä.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. 09 7206 5910, 050 384 5072, salla.tuomivaara[at]animalia.fi

www.nocruelcosmetics.org

Lisätietoa aiheesta suomeksi Animalian sivuilla