SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja MEP Sirpa Pietikäinen Eläinten viikolla – Kaikki koirat ja kissat tunnistusmerkittävä ja rekisteröitävä


Eläinten viikkoa vietetään 4.-10.10. Tänä vuonna SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton teemana on kissa. Kissoja kohtaavat Suomessa monet ongelmat. Suomessa mm. hylätään tai lopetetaan ihmisten toiminnan seurauksena arviolta jopa 20 000 kissaa vuodessa. Paras tapa ennaltaehkäistä kissojen kärsimystä on SEYn mielestä kissojen määrän vähentäminen leikkauttamalla.

banneri

– Lopullinen tavoitteemme on kissaan kohdistuvien eläinsuojeluongelmien ennaltaehkäiseminen. Tämän edellytyksenä on asenteiden muuttaminen ja kissan arvostuksen parantaminen. Vaikka kissan saa helposti ilmaiseksi, sen itseisarvo eläinyksilönä on aivan yhtä suuri kuin vaikkapa koiran. Kissaa ei tule ottaa hetken mielijohteesta. Kissa tarvitsee omistajan, joka huolehtii sen hyvinvoinnista koko elämän ajan, kertoo kampanjan tavoitteista SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

SEY edistää myös kaikkien kissojen ja koirien pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä yhteen, kattavaan rekisteriin.

– Yksi keskeisistä tavoitteistamme uudistettavassa eläinsuojelulainsäädännössä on seuraeläinten osalta vaatimus koirien ja kissojen tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Sen avulla ehkäistään ennalta eläinten hylkäämistä ja helpotetaan löytöeläimen saattamista takaisin alkuperäiseen kotiinsa. Lisäksi sillä olisi suuri merkitys eläinten laittoman kaupan ja pentutehtailun vastaiseen taisteluun. Myös tarttuvien eläintautien torjunta helpottuisi ja kuntien ja yhdistysten kulut löytöeläinten hoitoon pienenisivät, kun eläimestä vastaava henkilö olisi mahdollista löytää, kertoo Pulli.

Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen on työskennellyt jo pitkään Euroopan kattavan lemmikkien tunnistusmerkintärekisterin perustamiseksi. Pietikäisen mielestä EU-lainsäädäntö on tärkeässä asemassa edistettäessä eläinten hyvinvointia.

– Ratkaisuja lemmikkien hyvinvoinnin parantamiseksi on tehtävä Euroopan unionin tasolla. Euroopan komissio valmistelee parhaillaan eläinten hyvinvointia koskevaa yleisdirektiiviä, jonka alle on tärkeää saada mukaan myös seuraeläimet. Tämä antaisi keinot puuttua lemmikkien kaltoin kohteluun ja Romanian kaltaisiin tapauksiin voitaisiin puuttua kovemmalla kädellä, kertoo Pietikäinen.

Oikean ja tutkitun tiedon lisäämiseksi SEY julkaisee Eläinten viikolla nettisivuston www.kissatieto.fi. Sivustolta löytyy tuoreinta ja tutkittua tietoa kissoista, kissojen hankinnasta, hoidosta, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnin tarpeista.

Lisätietoa:

SEYn kannanotto koirien ja kissojen tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä: http://bit.ly/1aN8gaS

SEYn Eläinten viikon nettisivusto: www.kissatieto.fi

Kati Pulli, toiminnanjohtaja kati.pulli[at]sey.fi GSM 050 371 2740

Maria Lindqvist, viestintäpäällikkö maria.lindqvist[at]sey.fi GSM 050 557 2463

www.sey.fi