SEYn kissateemainen Eläinten viikko käynnistyy – Suomessa hylätään tai lopetetaan ihmisten piittaamattoman toiminnan seurauksena jopa 20 000 kissaa vuodessa


Eläinten viikkoa vietetään 4.-10.10. Tänä vuonna SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton teemana on kissa.kuva_julisteesta

SEYn jäsenyhdistykset, vapaaehtoiset eläinsuojeluvalvojat ja sadat muut vapaaehtoistyöntekijät käyttävät suurimman osan eläinsuojelutyötunneistaan kissojen auttamiseksi. SEYn eläinsuojelijat mm. pyydystävät kissoja ja ottavat vastaan hylättyjä eläimiä, hoitavat ja leikkauttavat uusia koteja etsiviä kissoja, järjestävät kissojen leikkauskampanjoita ja tiedottavat ja kampanjoivat vuodesta toiseen eläinten hylkäämisen ehkäisemiseksi. Tästä huolimatta Suomessa hylätään tai lopetetaan vuodessa arviolta jopa 20 000 kissaa.

– Löytökissojen määrää ei tilastoida virallisesti, mutta olemme muutama vuosi sitten tehneet kyselyn löytöeläintaloille eläinmääristä. Lisäksi olemme kartoittaneet luontoon hylättyjen ja villiintyneinä tai muuten ei-toivottuina lopetettujen kissojen määrää eri puolilla Suomea. Hylättyjen, villiintyneiden ja kodittomana lopetettujen kissojen määrä vuodessa tulee ihmisille yllätyksenä, kertoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

– Seuraeläimistä kissojen tilanne on Suomessa kurjin. Vaikka toisaalla kissoista pidetään todella hyvää huolta, ja monen onnekkaan kissan hyvinvointiin panostetaan todella paljon, paljastuu toisaalla valtava määrä kissojen kärsimystä. Tähän ongelmaan halusimme tänä vuonna paneutua erityisesti ennaltaehkäisyn keinoin, kertoo Pulli.

SEYn mielestä kissojen kärsimystä ennaltaehkäisee parhaiten niiden määrän vähentäminen leikkauttamalla.

– Kaikille kissoille ei löydy hyvää kotia, mikä johtaa siihen, että niitä hankitaan, annetaan eteenpäin ja lopetetaan varsin kevein perustein. SEYn mielestä kissan leikkauttamisen tulisi olla rutiinikäytäntö löytöeläintaloissa ja itsestään selvä osa kissa terveydenhoitoa. Näin ei-toivottujen kissojen määrä vähenisi, ja kissanpennut syntyisivät jatkossa vain hyvin suunniteltuina, kertoo Pulli.

SEY panostaa Eläinten viikolla erityisesti lasten ja nuorten tiedonsaantiin. Jo 80 000 koululaiselle on tilattu SEYn maksuton tieto- ja tehtäväpaketti kissoista. Lisäksi SEY julkistaa nettisivuston www.kissatieto.fi, jonne on kerätty tuoreinta ja tutkittua tietoa kissoista, kissojen hankinnasta, hoidosta ja käyttäytymisestä.

SEY järjestää myös maksuttoman Eläinten viikon seminaarin Helsingissä 3.10. SEYn jäsenyhdistykset ympäri Suomen järjestävät Eläinten viikolla eläinsuojeluteemaisia tapahtumia.

Lisätietoa:

SEYn Eläinten viikon nettisivusto: www.kissatieto.fi

SEYn kissojen hyvinvointiseminaari 3.10: http://www.sey.fi/ajankohtaista/kissan_elamaa_kaiken_ikaa_-_maksuton_elainten_viikon_seminaari_3.10..5223.news

Kati Pulli, toiminnanjohtaja kati.pulli[at]sey.fi GSM 050 371 2740

Maria Lindqvist, viestintäpäällikkö maria.lindqvist[at]sey.fi GSM 050 557 2463