Sikahyvä elämä? – SEY kampanjoi eläinten viikolla sikojen hyvinvoinnin puolesta


SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedote 30.9.2010

Suurin osa Suomessa tällä hetkellä elävistä noin 1,5 miljoonasta siasta elää olosuhteissa, jotka eivät SEYn mielestä ole hyväksyttäviä. Sikojen ja muiden tuotantoeläinten hyvinvointiongelmat eivät kuitenkaan ole kovin hyvin ihmisten tiedossa. Sika on yksi älykkäimmistä kotieläimistämme, ja sioista elää lukuisia paikkansa pitämättömiä uskomuksia ja virhekäsityksiä.

Sikahyvä elämä? –kampanjan tavoitteena on muistuttaa suomalaisia sikojen hyvinvointiongelmista, päivittää käsityksiä sioista eläimenä sekä rohkaista kuluttajia käyttämään valtaansa sikojen hyvinvoinnin edistäjinä. Eläinten viikolla pyritään erityisesti lisäämään lasten ja nuorten sikatietoutta.

Sikojen olot määräytyvät ensi sijassa lainsäädännön ja kuluttajien valintojen kautta. Viime aikoina eläinten hyvinvointiasiat ovat puhututtaneet ihmisiä aikaisempaa enemmän. Hyvinvointiongelmat ovat nousseet ihmisten tietoisuuteen myös tuotantoeläinten osalta.

”Valitsimme Eläinten viikon teemaksi siat, sillä sikojen hyvinvoinnin parantamisessa on turkistarhauksen ja broilerikasvatuksen ohella eniten työtä. Toisaalta tiloilla helpostikin toteutettavat parannukset voisivat parantaa sikojen hyvinvointia merkittävästi ”, toteaa SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Koululaisille maksutonta materiaalia

SEY on tehnyt Eläinten viikon viettoa varten yhdessä Eläinsuojeluliitto Animalian kanssa tieto- ja tehtäväpaketit alakouluikäisille sekä yläkoulu- ja lukioikäisille sioista ja sikaloista. Nämä vihkoset ovat ilmaisia ja ne on tuotettu opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Materiaalin on toimittanut tiedetoimittaja Helena Telkänranta. Eläinten viikon koulumateriaali on jatkumoa vuoden 2010 aikana järjestöjen esiin nostamille sikojen hyvinvointiasioille. SEY on tehnyt Eläinten viikolla eläinsuojelumateriaalia erityisesti lasten ja nuorten käyttöön jo yli 50 vuoden ajan.

”Sikavihkosten suosio on lyönyt ällikällä. Tähän mennessä koulut ja kerhot ovat tilanneet meiltä jo yli 50 000 tietopakettia. Olemme tietysti enemmän kuin tyytyväisiä siitä, että oppaamme ovat saaneet näin erinomaisen vastaanoton. Materiaalin tarkoituksena on antaa kiinnostavaa ja asiallista tietoa sioista tuotantoeläiminä, mutta myös älykkäänä ja mielenkiintoisena eläinlajina. Uskomme, että tiedon ja ymmärryksen avulla myös myötätunto eläimiä kohtaan kasvaa, ja tulevaisuuden ostopäätöksiä tekevät ihmiset ymmärtävät vaikutusmahdollisuutensa kuluttajina”, toteaa SEYn viestintäpäällikkö Maria Blomster.

Eläinten päivänä 4.10. avataan SEYn ja Animalian tuottama www.sikatieto.fi –sivusto, jonka tavoitteena on toimia tietopankkina kaikille sioista ja sikaloista kiinnostuneille, tavallisista kuluttajista sikayrittäjiin.

Lisätietoja:

viestintäpäällikkö Maria Blomster p. 050 557 2463
sähköposti: maria.blomster[at]sey.fi

toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö p. 050 371 2740
sähköposti: helina.ylisirnio[at]sey.fi

www.sey.fi/elainten_viikko

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläinlajit ja liiton toiminta kattaa koko maan. SEYn paikallisyhdistykset järjestävät eläinten viikon tapahtumia eri puolilla maata. Ks. www.sey.fi/ajankohtaista

Eläinten viikko on vuosittain 4.-10. lokakuuta vietettävä teemaviikko, jonka ensimmäinen päivä on samalla Kansainvälinen eläinten päivä ja eläinten suojeluspyhimyksen Franciscus Assisilaisen muistopäivä. Suomessa Eläinten viikkoa on vietetty vuodesta 1959 alkaen. SEY on tuottanut Eläinten viikolle vuodesta 1990 ilmaisen aineistopaketin, jota voi tilata opetustarkoituksiin.