Suomessa porsaita kastroidaan repimällä – kastraatio ilman kivunlievitystä on kiellettävä välittömästi


SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedote 5.11.2010

Turun Sanomat uutisoi tänään, että Suomessa on kastroitu porsaita repimällä. Asiasta raportoivat sikatiloilla vakituisesti käyvät eläinlääkärit. Menettely on kielletty eläinsuojeluasetuksella jo vuonna 2003, mutta käytäntö näyttää olevan edelleen yleinen. SEY on lähettänyt maa- ja metsätalousministerille kirjeen, jossa mm. kysytään, miten asiaan aiotaan puuttua. Kastraatio ilman kivunlievitystä on edelleen sallittu menetelmä Suomessa. Eläinsuojelujärjestöt ovat viime aikoina voimakkaasti vaatineet, että kivunlievitys kastraation yhteydessä on aloitettava välittömästi ja kirurgisen kastraation vaihtoehtoisiin menetelmiin siirrytään pikaisesti.

Eläinlääkärien todistama käytäntö käy ilmi ranskalaisesta raportista, joka perustuu vuoden 2007 aikana tehtyyn kyselyyn kastroinnin käytännöistä EU-maissa. Raportin mukaan hiukan yli 60 prosenttia suomalaisista sikaloista käyttää sallittua leikkaustapaa, loput kastroivat porsaat repimällä. Käytäntö näyttää olevan edelleen yleinen, sillä maatalouden Farmit.net -verkkopalvelussa opastetaan vetämään kivekset reippaalla otteella ulos niin, että kivesnuorat katkeavat.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on jo vuonna 2004 ilmaissut kantanaan, että kastraatio ilman nukutusta on kivulias toimenpide ja se aiheuttaa eläimille stressiä ollen vakava hyvinvointiongelma. EFSA ei hyväksy ilman kivunlievitystä suoritettua kastraatiota ja vaatii sen kieltämistä mahdollisimman pikaisesti. Vuosittain EU-maissa kastroidaan noin sata miljoona sikaa. Kastroinneista suurin osa suoritetaan ilman nukutusta tai minkäänlaista kivunlievitystä.

SEY ja Eläinsuojeluliitto Animalia ovat kuluvana vuonna kampanjoineet sikojen hyvinvoinnin edistämiseksi ja vaatineet kivunlievittämisen aloittamista kastraation yhteydessä välittömästi. Sikojen kirurgiselle kastraatiolle on olemassa turvalliseksi testattuja vaihtoehtoja, ja niihin olisi järjestöjen mielestä siirryttävä mahdollisimman nopeasti. Suomessakin kokeilussa oleva ja monissa maissa laajasti käytetty immunokastraatio olisi myös mahdollista ottaa pikaisesti käyttöön, mikäli halua tähän löytyisi.

Lisätietoja:

Linkki raporttiin: Project no 043969 PIGCAS Attitudes, practices and state of the art regarding piglet castration in Europe, French National Institute for Agricultural Research
http://w3.rennes.inra.fr/pigcas/Public%20reports/D2%204%20Report%20practice.pdf

SEYn kirje maa- ja metsätalousministerille
Sikatietosivusto
Säästä possu! –kampanjasivut
Tiedote porsaiden kastraatiosta 4.6.2010

Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740
Viestintäpäällikkö Maria Blomster, p. 050 5572 463
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sey.fi