Tanska kieltää kettutarhauksen – yhä useampi EU-maa lopettaa turkisalan


Animalian tiedote 29.5.2009


Tänään, perjantaina 29.5., Tanskan parlamentti on päättänyt kieltää kettujen turkistarhauksen maassaan. Päätöstä perustellaan sillä, että ketuille on mahdotonta tarjota vankeudessa sellaisia elinoloja, joilla voitaisiin taata niiden hyvinvointi.

Kettutarhaus kielletään 15 vuoden siirtymäajalla niille tarhaajille, joilla turkistarhaus muodostaa yli puolet tuloista ja 8 vuoden siirtymäajalla niille tarhaajille, joille tarhaus on alle puolet tuloista.

Päätöstä on valmisteltu Tanskassa huolella. Ennen äänestystä ehdotus oli parlamentin käsittelyssä jo kahdesti, ja siihen kohdistettiin peräti 52 kirjallista kysymystä. Tämänpäiväisessä äänestyksessä ehdotus meni kuitenkin enemmistöllä läpi. Ehdotusta ei vastustanut kukaan.

”Tanska liittyy päätöksellään siihen kasvavaan joukkoon maita, jotka ovat viime vuosina lopettaneet turkistarhauksen epäeettisenä. Euroopan maista Iso-Britannia, Sveitsi, Bulgaria, Itävalta ja Kroatia ovat lopettaneet tarhauksen kokonaan. Hollannissa kettu- ja chichillatarhaus on kielletty. Myös Ruotsissa hyvinvointivaatimukset ovat niin korkeat, että kettutarhaus on käytännössä loppunut. On ikävä todeta, että Suomi on selvästi tippunut eettisten maiden kelkasta ja pyrkii jopa vaikeuttamaan muiden maiden pyrkimyksiä edistää turkiseläinten hyvinvointia ”, huomauttaa Animalian tiedottaja Eeva Suhonen.

Kettujen ohella Tanskassa kasvatetaan minkkejä. Turkistarhaus on ollut maalle merkittävä elinkeino, joten kettutarhauksen lakkauttaminen on selvä signaali turkisalan suosion laskusta EU:ssa.

Myös  Hollannissa, joka on maailman suurimpia minkkitarhaajia, on vastikään äänestetty minkkitarhauksen lopettamisesta. Hollannin parlamentin enemmistö kannattaa minkkitarhauksen lopettamista.

Lisätietoja:
Eeva Suhonen, p. (09) 720 65 914, 050 302 81 70
etunimi.sukunimi@animalia.fi