Tehotuotettu broileri on aina huonoin vaihtoehto


Tiedote 20.9.2011

Eläinsuojeluliitto Animalia pitää suurten lihateollisuusyritysten intoa puolustaa broilerien tehotuotantoa sekä eläinten hyvinvoinnin kannalta järkyttävänä että suomalaisten kuluttajien kannalta vastuuttomana.

– Lihateollisuus haluaa puolustaa broilerien tehotuotantoa, sillä liukuhihnalla tuotettu liha on yrityksille halpaa. Eläinten hyvinvoinnin kannalta lihateollisuuden toiminta on järkyttävää, sillä eläimillä ei suomalaisilla tehotuotantotiloilla ole riittävästi mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen. On vastuutonta, että broileriteollisuus haluaa vaieta hyvinvointikysymyksistä, ja vielä vastuuttomampaa, että teollisuudelle eläinten hyvinvointia tärkeämpää on tuottaa erittäin halpaa broilerinlihaa, pahoittelee eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Broilerien tehotuotannon suurena ongelmana Animalia pitää muun muassa sitä, että nykyiset broilerilinnut ovat jalostettu kasvamaan niin nopeasti, että niistä on lähes mahdotonta kasvattaa hyvinvoivia eläimiä. Broilerit päätyvät nykyisin teuraaksi 35-38 vuorokauden ikäisinä.

– Nopeaksi jalostetun kasvun seurauksena esimerkiksi jalkojen luuston kehitys häiriintyy. Tämä aiheuttaa eläimille kärsimystä, Kati Pulli kertoo.

Animalia kummeksuu myös lihateollisuuden pelottelua, jonka mukaan luomutiloilla broilereille tarjottu mahdollisuus ulkoiluun olisi suuri tautiriski. Myös Eviran mukaan lihateollisuuden pelko on liioiteltua, eikä esimerkiksi luomumunien tuotannossa ole todettu suurempaa salmonellariskiä.

Animalia muistuttaa, että paras tapa kuluttajalle parantaa eläinten hyvinvointia on jättää broilerit kokonaan kauppojen hyllyille.

– Jos broileria on ihan välttämättä syötävä, tehotuotettu broileri on eläinten hyvinvoinnin kannalta aina se huonoin vaihtoehto, Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli muistuttaa.

Lisätiedot: Kati Pulli, puh 09 720 659 10