Turkistarhaton Suomi -aloitteen järjestöt: Maa- ja metsätalousvaliokunnalta odotetaan turkistarhauksen lakkauttamiseen johtavia tekoja


Eduskunnalle huhtikuussa luovutetun Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen keränneet kansalaisjärjestöt vaativat maa- ja metsätalousvaliokunnalta tekoja turkiseläinten puolesta.

Maa- ja metsätalousvaliokunta järjestää huomenna, torstaina 23.5. klo 9.30 – 11.30 kansanedustajille avoimen kuulemistilaisuuden eduskunnassa. Verkkoon suorana lähetettävässä kuulemistilaisuudessa puheenvuoroja käyttävät myös aloitteen edustajat.

– Turkistarhaus on lakkautettava, sillä se on epäeettinen, vuosittain miljoonille eläimille kärsimystä aiheuttava elinkeino. Maa- ja metsätalousvaliokunnan tulee ottaa kansalaisten huoli turkiseläimistä vakavasti. Nykyisen kaltaisen turkistarhauksen ei voida enää antaa jatkua, kertoo Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen edustaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen keränneet Eläinsuojeluliitto Animalia, SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, Oikeutta eläimille sekä Luonto-Liitto haluavat valiokunnan ottavan mietinnössään askeleita kohti turkistarhatonta Suomea.

– Euroopan tulevaisuus on turkistarhaton. Suomi ei voi ikuisesti taistella tätä hyvää kehitystä vastaan, ja siksi Suomessakin turkistarhaus päättyy ennemmin tai myöhemmin. Mikäli maa- ja metsätalousvaliokunta tuntee sekä sosiaalisen että eettisen vastuunsa, se tunnustaa tämän tosiasian ja ryhtyy valmistautumaan turkistarhattomaan Suomeen esimerkiksi kieltämällä uusien turkistarhojen perustamisen, sanoo Eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

– Turkistarhauksen lakkauttaminen Suomessa ja Euroopassa on myös tärkeä signaali Aasian turkismarkkinoille. Turkisten kysyntä Aasiassa vähenee, jos ja kun Eurooppa näyttää esimerkkiä siitä, että turkisteollisuus ei ole eettisesti hyväksyttävä elinkeino, kaksi viime vuotta Kiinassa asunut Tuomivaara muistuttaa.

Valiokunnan enemmistö ei julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan kannata turkistarhauksen kieltämistä. Mikäli valiokunta ei kykene päättämään tarhauksen kieltämisestä, on sen vähintään parannettava turkiseläinten elinolosuhteita merkittävästi ja otettava hallitusohjelmaan kirjatun kaltaisia askeleita kohti turkistarhojen määrän vähentämistä.

– Jo ennen kuin turkistarhaus Suomessa päättyy, valiokunnan tulee vaatia nykyisille turkiseläimille paremmat elinolosuhteet, kuten mahdollisuuden maapohjaisiin elintiloihin sekä lisää neliömetrejä ja virikkeitä, sanoo Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius.

LISÄTIEDOT

Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite luovutettiin eduskuntaan huhtikuussa historiallisesti ensimmäisenä kansalaisaloitteena. Se keräsi määräajassa lähes 70 000 allekirjoitusta. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta tekee kansalaisaloitteesta mietinnön, josta eduskunta äänestänee vielä ennen juhannusta.

Kansalaisaloitteen julkinen kuuleminen on seurattavissa torstaina 23.5.2013 klo 9.30 – 11.30 eduskunnan verkkosivuilla osoitteessa www.eduskunta.fi/verkkolahetys. Kuulemistilaisuus järjestetään eduskunnan auditoriossa ja sinne on vapaa pääsy kansanedustajilla. Lehdistö ja kansalaiset voivat seurata kuulemista verkkolähetyksestä. Lisätiedot http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/12.htx?id=5799

Hallitusohjelman eräänä tavoitteena on selvittää kannustamisen mahdollisuuksia turkistarhauksesta muuhun elinkeinoon siirryttäessä. Lisäksi hallitus tukee turkistuotannon kehittämistä vastuuta tuntevana elinkeinona.

 

Kati Pulli, Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteen edustaja

GSM 040 478 8377

kati.pulli at animalia.fi

 

Salla Tuomivaara, toiminnanjohtaja, Eläinsuojeluliitto Animalia

GSM 050 384 5072

salla.tuomivaara at animalia.fi

 

Leo Stranius, toiminnanjohtaja, Luonto-Liitto

GSM 040 754 7371

leo.stranius at luontoliitto.fi