Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite etenee eduskuntaan


 – Väestörekisterikeskus tarkisti ja hyväksyi historiallisen kansalaisaloitteen

Eläinsuojeluliitto Animalian, Luonto-Liiton, Oikeutta eläimille -yhdistyksen sekä SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton yhteistyössä keräämä kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi etenee tänä vuonna eduskuntaan. Asia varmistui lopullisesti, kun Väestörekisterikeskus hyväksyi tänään järjestöjen kansalaisaloitteen.

Tarkistuksen perusteella aloitteen lopulliseksi allekirjoittajamääräksi vahvistui 69 381. Allekirjoituslomakkeita järjestöt keräsivät toreilla, tapahtumissa sekä yhteistyökumppaniensa tiloissa toukokuusta marraskuuhun.

– Kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi on tehnyt suomalaisen demokratian historiaa: se on ensimmäinen eduskuntakäsittelyyn etenevä kansalaisaloite. Toivomme, että myös tämä vuosi on historiallinen: eduskunnalla on mahdollisuus seurata monien Euroopan maiden esimerkkiä ja lakkauttaa epäeettinen turkistarhaus, kertoo Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Turkistarhaus on vastatuulessa ympäri Eurooppaa. Viime kuussa maailman neljänneksi suurin minkkiturkisten tuottajamaa Hollanti lakkautti turkistarhauksen epäeettisenä elinkeinona. Seuraavaksi turkistarhauksen lakkauttamisesta keskustellaan muun muassa Norjassa ja Ruotsissa.

– Myös Suomen eduskunnan on aika herätä siihen tosiseikkaan, että turkistarhaus ja eläinten hyvinvointi eivät sovi yhteen. Kyse ei ole rahasta, vaan siitä, mikä on eläinten kannalta oikein: turkistarhaus on epäeettinen elinkeino, ja turkiseläimet eivät voi tarhoissa toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan, muistuttaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Järjestöjen kansalaisaloite etenee eduskuntakäsittelyyn tänä vuonna. Sitä ennen järjestöt muun muassa ottavat yhteyttä kansanedustajiin, kampanjoivat turkiseläinten puolesta sekä innostavat suomalaisia kertomaan poliitikoille kantansa turkistarhauksesta.

– Tavoitteemme on, että Suomi on eläinsuojelun ja eläinoikeuksien edelläkävijä, ei epäeettisen turkistarhauksen hyväksyvä perässähiihtäjä, kertoo Kati Pulli.

 

LISÄTIEDOT

Väestörekisterikeskuksen päätös kansalaisaloitteesta perusteluineen saatavilla pyynnöstä VRK:lta

 

Kansalaisaloite turkistarhauksen lakkauttamiseksi keräsi 69 381 hyväksyttyä allekirjoitusta. Lomakkeita tarkistukseen toimitettiin yhteensä 70 049. Näistä paperilla toimitettiin 69 493 kappaletta, sähköisesti 556. Hylättyjen allekirjoitusten määrä oli 668 kappaletta, eli alle 1 % toimitetuista ilmoituksista.

 

Nimiä kerättiin touko-marraskuussa. Allekirjoituksista yli 99 % kerättiin paperilomakkeilla. Väestörekisterikeskus tarkisti, että allekirjoittajat ovat äänioikeutettuja Suomen kansalaisia, mukana ei ole keksittyjä nimiä eikä yksi henkilö ole allekirjoittanut alotetta useampaan kertaan.

 

Kansalaisaloite luovutetaan eduskunnalle VRK:n päätöksen mukaisesti kuuden kuukauden kuluessa tästä päivästä.

 

Suomen ensimmäisen eduskuntakäsittelyyn etenevän kansalaisaloitteen takana ovat eläinsuojeluliitto Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille -yhdistys sekä SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto.

 

Kati Pulli

Toiminnanjohtaja, Animalia

GSM 050 384 5072

 

Helinä Ylisirniö

Toiminnanjohtaja, SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto

GSM 050 371 2740

 

TIEDOTE 9.1.2013