Uusi EU-säädös edellyttää turkiksen pakollista merkitsemistä vaatteen tietoihin


Animalian tiedote 13.5.2011

Eläinsuojeluliitto Animalia on tyytyväinen tämän viikon keskiviikkona, 11.5., hyväksyttyyn EU:n lainsäädäntöpäätöslauselmaan tekstiilien nimityksistä ja niitä vastaavista tekstiilituotteiden merkinnöistä. Päätöksen mukaan vaatevalmistajien täytyy selkeästi ilmoittaa vaatteen tiedoissa, mikäli se sisältää eläinperäisiä tuotteita, kuten turkista, nahkaa tai höyheniä. Eläinperäiset materiaalit täytyy ilmoittaa tuotteeseen lisättävällä merkinnällä ”sisältää muuta kuin tekstiiliä olevia eläinperäisiä ainesosia” (engl. “contains non-textile parts of animal origin”). Säädös astuu voimaan kuuden kuukauden kuluttua lain hyväksymisestä.

“Olemme iloisia uudesta säädöksestä. Monia kuluttajia harhauttavat tällä hetkellä erityisesti turkisten kohdalla puutteelliset merkinnät. Yleinen harhaluulo on, että vaate, joka on edullinen, ei voisi sisältää turkista. Kuitenkin monissa halvoissa vaatteissa voi olla turkissomisteita. Lisäksi kuluttajat olettavat usein, että turkista sisältävässä tuotteessa pitäisi olla automaattisesti merkintä turkiksesta, mutta näin ei ole tähän mennessä ollut”, Animalian viestintäpäällikkö Eeva Suhonen kertoo.

Animalia muistuttaa, että suuri joukko kuluttajia ei halua ostaa turkistuotteita eettisistä syistä. Uusi säädös antaa heille entistä paremmat mahdollisuudet tehdä eläinystävällisiä ostopäätöksiä.

Lainsäädäntöpäätöslauselman tarkennuksissa mm. korostettiin, että ”nykyiset turkistuotteiden merkintöjä koskevat vapaaehtoiset ja itsesääntelevät toimenpiteet ovat osoittautuneet riittämättömiksi. The International Fur Trade Federation esimerkiksi käyttää ”Origin Assured” -merkintäjärjestelmää (alkuperä varmistettu), jonka tarkoituksena on antaa kuluttajille tietoja ostamansa turkiksen alkuperästä. ” Tällaiset merkintätavat todettiin kuitenkin riittämättömiksi.

Tekstiilituotteiden merkitsemistä koskeva säädösehdotus kulki EU-toimielimissä pitkän tien ennen tuoretta päätöstä. EU-parlamentin sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta vaati EU-parlamentaarikko Toine Mandersin (Alankomaat/ ALDE) johdolla EU-neuvostolta toista kuulemista. Nykyinen säädösehdotus noudattaa samaa logiikkaa kuin direktiivi jalkineiden pääasiallisissa ainesosissa käytettäviä materiaaleja (nahka) koskevista merkinnöistä, joka on EU:ssa säädetty jo aiemmin.

Animalia on vuodesta 2006 ylläpitänyt turkittomien vaateliikkeiden listaa, jolla on mukana jo yli 60 liikettä, esimerkiksi Seppälä ja H&M. Lista turkittomista vaateliikkeistä on nähtävissä sivuilla www.turkittomatliikkeet.fi.

Lisää tietoa uudesta EU-säädöksestä voi lukea EU-parlamentin tiedotteesta.

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Eeva Suhonen, p. 050 3028 170, 09 7206 5914. Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi