Vetoomus uudeksi eläinsuojelulaiksi: Suomeen maailman paras eläinsuojelulaki


Vetoomus_FB_Lehmae_tehdaeaen_yhdessaeEläinsuojelulakia uudistetaan parhaillaan. Edellinen laki on 20 vuotta vanha, ja tutkimustieto eläinten hyvinvoinnista on sen jälkeen mullistanut ymmärrystämme eläimistä. Samalla ihmiset ovat yhä huolestuneempia eläintenpidon ongelmista ja haluavat parantaa eläinten asemaa.

Poliittinen tilanne on eläinten kannalta poikkeuksellisen huono. Pelkona on, että Suomeen laaditaan jo kirjoitushetkellään vanhentunut laki, joka mahdollisesti jopa heikentää eläinten suojelun tasoa.

Eläimet tarvitsevat parempaa suojelua. Allekirjoita vetoomus eläinten puolesta. Vetoomus luovutetaan eduskunnalle lain tullessa käsittelyyn.

Me allekirjoittaneet tahdomme Suomeen maailman parhaan eläinsuojelulain, joka sisältää vähintään alla mainitut seikat.

  1. Eläinten on saatava toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Liikkumista rajoittavat parsinavetat ja emakkohäkit on kiellettävä. Samasta syystä turkistarhaus on lakkautettava kokonaan.
  2. Kivuliaat toimenpiteet ilman asianmukaista kivunlievitystä ja kivun hoitoa on kiellettävä. Näitä toimenpiteitä ovat nupoutus eli sarvenalkujen polttaminen vasikoilla ja kastrointi porsailla, lampailla ja poroilla.
  3. Viranomaisille on määrättävä velvollisuus kieltää jalostus, joka aiheuttaa eläimille rakenteellisia tai muita terveysongelmia.
  4. Eläintuotantotiloilla ja teurastamoilla on otettava käyttöön kansalaisille avoin, säännöllinen ja tehokas valvonta.
  5. Koirien ja kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee säätää pakolliseksi.
  6. Luonnonvaraisten eläinten käyttö sirkuksissa ja delfinaarioissa on kiellettävä.

Jos nämä eivät toteudu laissa, se tulee palauttaa käsittelyyn. Eläinten hyvinvointi on otettava Suomessa vakavasti.

Allekirjoita vetoomus!

 

In english

På svenska