Voitto hylkeille! EU-parlamentti äänesti enemmistöllä hyljetuotteiden kiellon puolesta


Animalian tiedote 5.5.2009

Euroopan Parlamentin selvä enemmistö äänesti tänään hyljetuotteiden tuonti- ja myyntikiellon puolesta. Äänestystulos on voitto miljoonille kanadalaisille hylkeille sekä eläinsuojelujärjestöille, jotka ovat vuosikymmeniä vaikuttaneet hyljeturkkien myyntikiellon aikaansaamiseksi.

Kielto estää hyljetuotteiden myymisen ja tuomisen EU:n alueelle. Poikkeuksen kieltoon tekevät Grönlannin alkuperäisväestö sekä Suomi ja Ruotsi, joissa edelleen saa harjoittaa pyyntiä. Suomessa ja muissa maissa hyljetuotteiden myynti sallitaan, jos hylkeenpyynti perustuu meren luonnonvarojen kestävään kehitykseen. Kaupalla saa kattaa kustannukset, mutta se ei saa tuottaa voittoa. Grönlannissa pyynnillä saa tehdä myös voittoa. Käytännössä kielto tulee kohdistumaan erityisesti laajamittaista kaupallista hylkeenpyyntiä harjoittavaan Kanadaan. Vuosittain satoja tuhansia hylkeitä pyytävä Kanada ei voi enää tuoda hyljeturkkeja EU:n alueelle, mikä pakottaa maan vähentämään julmaa pyyntiään.

”Kielto on merkittävä voitto ja osoittaa, että pitkäjänteinen eläinsuojelutyö kannattaa. Eläinsuojelujärjestöt ovat vuosittain raportoineet Kanadan epäinhimillisistä hylkeenpyynneistä ja toimittaneet materiaalia julkisuuteen. Saavutetun kiellon taustalla on paitsi järjestöjen työ myös tuhansien tavallisten ihmisten työpanos”, Animalian tiedottaja Eeva Suhonen kiittää.

Kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailmaa ovat viime viikkoina ja kuukausina lähettäneet sähköpostia, vetoomuskortteja ja kirjeitä Euroopan parlamentin jäsenille vedotakseen täyden kiellon puolesta. Vielä ennen äänestystä oli vaarana, että kieltoon hyväksyttäisiin ns. ”eettisen pyynnin sertifikaatti”, mikä olisi tarkoittanut, että hyljeturkkeja olisi voinut myydä, jos ne olisi pyydetty valvotusti. Käytännössä tätä olisi kuitenkin mahdotonta valvoa ja sääntö olisi vesittänyt kiellon tarkoituksen.

Kielto tullee olemaan vakava isku Kanadan hylkeenpyynnille, sillä se sulkee useita Kanadan vientialueita. Lisäksi hylkeenturkkien myyntihinta on jo tippunut puoleen siitä, mitä se oli viime vuonna.

Kanadassa on pyydetty vuosittain noin 300 000 hyljettä, joista yli 90% on pyyntihetkellä alle kolmen kuukauden ikäisiä poikasia. Hylkeitä pyydetään koukkupäisillä nuijilla ja arviolta 42% hylkeistä on vielä tajuissaan, kun niitä nyljetään. Kanada lopetti pyynnin 1980-luvulla kansainvälisen painostuksen seurauksena, mutta aloitti sen uudelleen 1990-luvulla. Pyynti on aiheuttanut maalle vuosittain kansainvälistä paheksuntaa ja erilaisia kanadalaisten tuotteiden boikotteja.