Yli miljoona EU-kansalaista osoittanut tukensa pitkien teuraskuljetusten vastaiselle kampanjalle


Pitkiä eläinten teuraskuljetuksia vastustava 8hours-kampanja sai miljoonannen allekirjoittajansa maanantaina 2. tammikuuta.

Euroopan laajuisen 8hours-kampanjan aloitti alun perin Animals’ Angels -eläinsuojelujärjestö yhdessä tanskalaisen europarlamentaarikko Dan Jørgensenin kanssa. Se on laajentunut yhdeksi historian suurimmista liikkeistä eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi.

8hours

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että pitkät teuraskuljetukset aiheuttavat eläimille voimakasta kärsimystä. Tämänhetkinen EU-lainsäädäntö mahdollistaa kuitenkin jopa useiden päivien mittaiset teuraskuljetukset, vaikka on tieteellisesti osoitettu, että mitä pidempi kuljetusmatka on, sitä enemmän se aiheuttaa kärsimystä eläimille.

“EU-instituutiot eivät voi jättää huomiotta näin voimakasta kansalaistensa ääntä. Allekirjoitukset ovat perusta kampanjalle, joka loppuu, kun pitkät teuraskuljetukset EU:ssa kielletään. Eläinsuojelujärjestöt ovat jo vuosien ajan todistaneet eläinten kärsivän pitkien teuraskuljetusten aikana. Lainsäädännön tiukennukset eläinten kuljetusolosuhteissa eivät riitä, mikäli pitkien teuraskuljetusten annetaan samaan aikaan jatkua. Tätä tukee myös Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n raportti, joka suosittelee pitämään kaikki eläinkuljetukset mahdollisimman lyhyinä”, sanoo SEYn viestintäpäällikkö Maria Blomster.

”Eläinkuljetuksista on viime vuosina saatu paljon huolestuttavia uutisia. Moni suomalainen muistaa esimerkiksi Etelä-Euroopassa kuvatut hevosten teuraskuljetusvideot, jotka esitettiin Suomen televisiossa. Useat järjestöt ovat raportoineet vastaavista laiminlyönneistä eri maissa. Kahdeksan tunnin raja ei tee kuljetuksista mukavia, mutta vähentää selkeästi eläinten kärsimyksen määrää”, toteaa eläinsuojeluliitto Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila.

Miljoonan allekirjoituksen kerääminen EU-kansalaisilta on osa laajempaa 8hours-kampanjaa, jonka tavoitteena on säätää 8 tunnin yläraja kaikille teuraseläinkuljetuksille EU:ssa. Kampanjan tueksi on marraskuussa tehty Euroopan parlamentin kirjallinen kannanotto. Kannanoton on allekirjoittanut 109 Euroopan parlamentin jäsentä. Suomalaisedustajista kannanoton on allekirjoittanut tähän mennessä kolme edustajaa. Allekirjoitusaika päättyy maaliskuussa.

Lisätiedot:

SEY: Viestintäpäällikkö Maria Blomster, p. 050 5572 463, etunimi.sukunimi at sey.fi

Animalia: Eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila, p. 09 720 659 13, etunimi.sukunimi at animalia.fi

Euroopan teuraseläinkuljetuksista säädetään asetuksessa eläinten suojelusta kuljetuksen aikana EC 1/2005. Asetus sallii hevosten ja sikojen kuljettamisen 24 tunnin ajan, minkä jälkeen tulee pitää 24 tunnin tauko, ja kuljetusta voidaan taas jatkaa; nautoja, lampaita ja vuohia voidaan kuljettaa 14 tuntia, minkä jälkeen on pidettävä tunnin tauko, ja jälleen 14 tuntia, minkä jälkeen taukoa on pidettävä 24 tuntia, ja kuljetusta voidaan jatkaa; hiehoja, lampaita, varsoja, porsaita voidaan kuljettaa 9 tuntia, minkä jälkeen on pidettävä tunnin tauko, ja jälleen 9 tuntia, minkä jälkeen taukoa on pidettävä 24 tuntia, ja kuljetusta voidaan jatkaa. Kiertoa voidaan jatkaa kaikkien eläinten kohdalla loputtomasti.

8hours-kampanjan nettisivut www.8hours.eu

Haastattelut, videot ja valokuvat: 8hours-kampanjakoordinaattori Adolfo Sansolini +44 7983 586 295

Animals’ Angles -järjestön video eläinkuljetuksista EU:sta Turkkiin: http://youtu.be/rNiXxN2Kj3s

Versiot median käyttöön: Adolfo Sansolini +44 7983 586 295

MEP Dan Jørgensen +32 48 95 46 037.

Kirjallinen kannanotto kahdeksan tunnin enimmäisrajoituksen asettamiseen teuraseläinten kuljettamiselle Euroopan unionissa: http://bit.ly/uVFdJO

TIEDOTE 3.1.2012