Zara sitoutui turkittomuuteen


Turkittomien liikkeiden lista kasvoi jälleen, kun muun muassa Zaran omistava Inditex sitoutui kansainväliseen Fur Free Retailer -ohjelmaan. Inditexillä on yli 6 000 vaateliikettä ympäri maailmaa.

Fur Free Retailer on kansainvälinen merkintäjärjestelmä, johon sitoutuneet jälleenmyyjät eivät pidä valikoimissaan aitoja turkiksia tai turkissomisteita. Järjestelmää ylläpitää kansainvälinen Fur Free Alliance. Suomessa merkintää edistää ja turkittomien liikkeiden listaa ylläpitää Eläinsuojeluliitto Animalia.

Animalia ja Fur Free Alliance ovat iloisia Inditexin päätöksestä.

”Zaran ja muiden suurten kansainvälisten muotiliikkeiden liittyminen turkittomien liikkeiden listalle on signaali myös suomalaiselle turkistuotannolle. Turkisten eettiset ongelmat ovat yhä paremmin tunnettuja, ja yhä useammat vaatealan yritykset luopuvat niiden käytöstä kokonaan. Turkistuotanto tulee loppumaan länsimaista, aikanaan myös Suomesta”, toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara Animaliasta sanoo.

”Yhä useampi muotiliike haluaa ottaa kantaa turkisteollisuuteen. On helppoa ymmärtää, miksi muotiliikkeet eivät halua olla osallisina tällaisessa julmassa toiminnassa”, sanoo Fur Free Alliancen puheenjohtaja Joh Vinding.

Inditex-konserniin kuuluu suuria kansainvälisiä merkkejä kuten Zara, Massimo Dutti, Bershka ja Stradivarius. Inditexin merkeistä Suomessa liikkeitä on Zaralla.

”Suomessa toimivia turkittomia liikkeitä tai liikeketjuja on nyt 79, kansainvälisellä listalla niitä on 300. Odotamme, että turkittomien yritysten määrä tulee tänäkin vuonna voimakkaasti kasvamaan”, Tuomivaara kertoo.

Fur Free Alliance on kansainvälinen eläinsuojelujärjestöjen koalitio, jonka mielestä eläinten hyväksikäyttö ja tappaminen niiden turkin vuoksi on moraalisesti väärin.

Inditexiin kuuluu yli 100 vaatteiden suunnitteluun, tuotantoon ja jakeluun keskittyvää yritystä. Sen liikkeitä on yli 400 kaupungissa viidessä maanosassa. Inditex perustettiin vuonna 1975 ja sillä on nykyisin yli 6 000 liikettä ympäri maailmaa.

Lisätiedot:

Salla Tuomivaara
toiminnanjohtaja, Eläinsuojeluliitto Animalia
puh. 050 384 5072
salla.tuomivaara [at] animalia.fi

www.turkittomatliikkeet.fi
www.furfreeretailer.com