Animalia Anttilalle: sianlihan imagokampanjan rahat suunnattava sikojen olosuhteiden parantamiseen


Animalian tiedote 17.12.2009

Keskiviikkona 16.12. YLE:n A-Studio -ohjelma kertoi maa- ja metsätalousministeriön myöntäneen tänä vuonna yli neljännesmiljoona euroa valtionavustusta sianlihan imagon parantamiseksi.

Kokonaan veronmaksajien rahoilla toteutetussa imagokampanjassa tehdään sianlihan menekkiä edistävää tv- ja lehtimainontaa, sekä kouluille, ravintoloille ja kaupoille suunnattua markkinointimateriaalia. Lisäksi hanke on tuottanut verkkosivuston possupedia.fi.

Eläinsuojeluliitto Animalia kritisoi vahvasti verovarojen suuntaamista sellaiseen lihatiedotukseen, jonka tavoite on vain yksipuolisesti parantaa lihatuotteiden imagoa ja hälventää niihin kohdistuvaa kritiikkiä ja epäilyksiä. Kyseenalaista on myös, että kampanjointiin haettiin rahoja heti kaksi vuotta sitten julkisuuteen tulleiden tuotantoeläintilavideoiden jälkeen. Animalia vaati sekä vuonna 2007 sikavideoiden julkaisun jälkeen että uudelleen tämän syksyn kuvien tultua julki, ettei verovaroilla tueta sellaista liha-alan omaa tiedotusta, joka ei perustu tiedon jakamiseen, vaan ennemmin imagon parantamiseen.

”Rahat olisi tässä tilanteessa pitänyt ehdottomasti suunnata ensisijaisesti sikojen ja muiden tuotantoeläinten olojen parantamiseen. Summalla olisi voinut myöntää avustuksia esimerkiksi tilojen hygieniaa, kuivikkeita, virikkeitä ja sairaiden eläinten hoitoa sekä valvontaa parantaviin hankkeisiin”, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara kritisoi.

”Anttilan julkiset puheenvuorot kuluneiden kahden vuoden aikana ovat keskittyneet kuluttajien luottamuksen palauttamiseen ja liha-alan imagon kohottamiseen. Vastuunkanto ilmenneistä ongelmista loistaa poissaolollaan”, jatkaa Tuomivaara.

A-Studiossa kysyttiin perustellusti, miksi miljoonaluokan budjeteilla toimivaa lihateollisuutta pitää tukea vielä sadoilla tuhansilla euroilla yhteisistä verovaroista. Sikayrittäjät ovat jättäneet myös ensi vuodelle yli 400 000 euron hakemuksen vastaavaan kampanjaan.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. (09) 720 65 910, 050 384 5072

Tiedottaja Eeva Suhonen, p. (09) 720 65 914, 050 302 81 70

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] animalia.fi