Animalia: turkisala tuottaa vuosittain miljoonille eläimille tarpeetonta kärsimystä


Tiedote 30.9.2011

Turkisala tuottaa Suomessa vuosittain miljoonia ketun- ja minkinnahkoja. Huutokauppayhtiö Turkistuottajien mukaan ”turkistarhoilla menee tarhauksen vastustuksesta huolimatta hyvin”, ja Turkistuottajat ennakoi turkistuotantomäärän Suomessa kasvavan (HS/STT 30.9.2011 ”Turkistarhoilla menee hyvin, tuotanto voi kasvaa”).

Eläinsuojeluliitto Animalia pitää turkistarhausta epäeettisenä. Animalia tavoittelee turkistarhauksen lakkauttamista Suomessa siirtymäajalla.

– Turkiseläimet elävät lyhyen elämänsä pienissä häkeissä vailla mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen. Turkisala tuottaa vuosittain miljoonille eläimille tarpeetonta kärsimystä. Monet poliitikot, myös useat ministerit, puoltavatkin jo alan lakkauttamista, huomauttaa eläinsuojeluliitto Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Suomi on tällä hetkellä maailman suurin ketunnahkojen ja merkittävä minkinnahkojen tuottaja.

– Useat Euroopan maat ovat kieltäneet turkistarhauksen tai rajoittaneet voimakkaasti sen harjoittamista lainsäädännöllä. Niissä maissa, joissa tarhattavien eläinten elinolosuhteet on määrätty vastaaviksi kuin eläintarhoissa, on tarhaus loppunut käytännössä kokonaan. Eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta Suomi valtavine turkistuotantomäärineen on Euroopan häpeäpilkku, Kati Pulli kertoo.

Eläinsuojeluliitto Animalia muistuttaa, että paras tapa ottaa kantaa turkistuotantoon on kertoa mielipiteensä turkistarhauksesta poliitikoille sekä kannustaa heitä tekemään työtä turkistarhauksen lakkauttamiseksi. Hyvä teko on myös jättää turkit sekä turkissomisteita sisältävät vaatteet ostamatta. Eläinystävällinen kuluttaja tukee vaatteita hankkiessaan myymälöitä, jotka ovat valikoimissaan sitoutuneet turkittomuuteen.

4.-10.10. vietetään Suomessa Eläinten viikkoa. Eläinsuojeluliitto Animalia avaa Eläinten viikolla Vapauta valinnoilla -kampanjan, jossa hyväntuulisesti muistutetaan, että myös kulutusvalinnoilla, esimerkiksi vaatehankinnoilla, voi ottaa kantaa eläinten hyvinvoinnin puolesta.

LISÄTIEDOT

Toiminnanjohtaja

Kati Pulli

kati.pull[at]animalia.fi

GSM 050 384 5072