Eläinsuojelujärjestöt: EU:n häkkikanalakielto on vaarassa – Suomessa uudistustyö on aikataulussa


Tiedote 22.9.2011

Vuoden 2012 alussa tulee voimaan direktiivi, joka kieltää perinteiset häkkikanalat EU-maissa. Uusi laki parantaa satojen miljoonien kanojen hyvinvointia, sillä se kieltää kokonaan varustelemattomien verkkohäkkien käytön munantuotannossa. Viimeisimmät EU-komission keräämät tiedot kuitenkin osoittavat, että kielto ei tule toteutumaan täysimääräisenä kaikissa EU-maissa. Suomessa uudistustyö on aikataulussa.

EU-maista kerätyt tuoreet tiedot kertovat, että moni merkittävä maa uhmaa häkkikanalakieltoa. Esimerkiksi Italia ja Espanja eivät ole kertoneet luotettavia lukuja siitä, kuinka moni tuottaja on siirtymässä lainmukaiseen kananmunantuotantoon. Ranskassa taas yli kuutta miljoonaa ja Puolassa yli neljää miljoonaa kanaa tullaan pitämään lainvastaisissa häkeissä vuodenvaihteen jälkeen.

Suomessa uudistustyö on aikataulussa, ja direktiivin vaatimukset tulevat täyttymään vuoden loppuun mennessä.

”Kielto ei tietenkään ratkaise kaikkia munijakanojen ongelmia, mutta se on askel parempaan. Uuden lainsäädännön mukaisissa varustelluissa häkeissä kanoilla on niille tärkeitä virikkeitä. Tilaa normaaliin käyttäytymiseen on kuitenkin edelleen erittäin vähän. Eläinsuojelujärjestöt suosittelevat edelleen valitsemaan kaupassa luomumunia”, kommentoi Animalian toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Vuoden 2012 alusta lähtien myös varustelemattomissa häkkikanaloissa tuotettujen kananmunien myynti tulee olemaan laitonta. Eläinsuojelujärjestöjen mukaan on vaarana, että laittomasti tuotettuja kananmunia tai niistä valmistettuja tuotteita leviää kiellosta huolimatta myyntiin.

”Olemme vedonneet suomalaisiin kaupan keskusliikkeisiin, jotta ne pitäisivät huolta siitä, että laittomasti tuotettuja kananmunia tai munatuotteita ei päätyisi Suomen markkinoille. Yritysten tulee kantaa vastuuta siitä, että kuluttajille myydään vain ajantasaisen lainsäädännön mukaisesti tuotettuja elintarvikkeita”, muistuttaa SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

SEY ja Animalia vaativat EU:n komissiota toimimaan pikaisesti, jotta direktiiviä uhmaavat maat saadaan kuriin. Asialla on suuri merkitys sekä eläinten hyvinvoinnin, tuottajien yhdenmukaisen kohtelun että EU:n uskottavuuden kannalta.

Lisätietoja:

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto:
Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740
Osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@sey.fi

Eläinsuojeluliitto Animalia:
Toiminnanjohtaja Kati Pulli, p. 09 720 659 10
Osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi