Elintarvikealan lakko paljastaa tehoeläintuotannon haavoittuvaisuuden


– Poikkeustilanteita varten on rakennettava eläinten kärsimykset estävä järjestelmä, Animalia vaatii

Animalian tiedote 6.5.2010

Elintarvikealan lakko on osoittanut, kuinka haavoittuvainen nykymuotoinen tehoeläintuotanto on, etenkin eläinten kannalta. Suuret tuotantoyksiköt ja suuri eläinmäärä sekä tehokkuuden maksimoiva eläinten kierto ovat luoneet tilanteen, jossa häiriöt järjestelmän toimivuudessa tuottavat nopeasti paljon turhaa kärsimystä suurelle määrälle eläimiä.

”Eläinten asemaa ei voi eikä pidä turvata lakko-oikeuden rajoituksilla. Ongelma on nykyisessä tehotuotantojärjestelmässä, jossa elämään väistämättä kuuluvat poikkeustilanteet johtavat kärsimyksiin suurelle määrälle eläinyksilöitä. Samanlaisen poikkeustilanteen voisi aiheuttaa esimerkiksi tulipalo tai jokin muu häiriö yhdellä maamme harvalukuisista suurista teurastamoista”, muistuttaa Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Elintarvikealan lakkoilun seurauksena eläimet kasvavat tiloilla suuremmiksi kuin normaalisti, eli niillä on aiempaa vähemmän tilaa jo ennestään ahtaissa oloissa. Tämän seurauksena aggressiivinen käyttäytyminen lisääntyy ja perusongelmat, kuten hännänpurenta, kärjistyvät. Myös porsaita tuottavat emakkosikalat täyttyvät, kun lihasikalaan siirtoa odottavia possuja ei saada eteenpäin.

Viranomaisten tulisi ryhtyä poikkeustilanteen aikana tehostettuun valvontaan – sekä myös toimenpiteisiin – tiloilla, joilla eläinten olot ovat heikentyneet merkittävästi. Tärkeintä on kuitenkin kehittää järjestelmä, jossa eläinten ylimääräinen kärsimys normaalitilanteesta poikkeavissa olosuhteissa jatkossa estettäisiin.

”Nykyaikainen tehoeläintuotanto tarkoittaa, että valtavat eläinmäärät kiertävät tiloille ja sieltä teurastamoihin valtavan nopealla rytmillä. Tuotannosta vastaavilla tahoilla (eläintuotantoalan järjestöillä, tuottajilla, ruokataloilla ja viranomaisilla) on oltava vastaus siihen, mitä tehdään, jos jokin tuotantoketjun osa – kuten suuri teurastamo, tai yksi työntekijäryhmä – putoaa pois ketjusta”, toiminnanjohtaja Tuomivaara vaatii.

Lisätietoja:

Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. 050 384 5072, (09) 720 65 910

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi