Koirien turkin värjäys on rantautunut Suomeen – vastuullinen omistaja ei esineellistä eläintään


SEY:n tiedote 11.5.2011

Vantaan Sanomat kirjoitti 10.5 Suomeen rantautuneesta ilmiöstä, koirien turkin ”kreatiivisesta värjäämisestä”. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Suomen Kennelliitto pitävät toimintaa epäeettisenä ja vastustavat koirien koristevärjäystä.

”Mielestäni on huolestuttavaa, jos koiria aletaan ”tuunata” kuin autoja maalaamalla niihin erilaisia kuvioita. On syytä epäillä, onko koira hankittu oikeista syistä, jos omistaja alkaa käyttää eläintään taideteoksena, johon värjätään oman idean mukainen esitys muiden ihmeteltäväksi. Lisäksi koirien värjääminen on Kennelliiton antidopingsäännön mukaan kielletty”, kommentoi uutista Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

SEY ja Kennelliitto muistuttavat, että vastuullinen omistaja osaa ja haluaa kohdella koiraansa siten, että eläimen tarpeet ovat kaiken lähtökohtana. ”Koira ei välttämättä värjäämisestä kärsi, mutta sen turkin värjääminen ”taideteokseksi” kertoo omaa ikävää kieltään siitä, että yhä on olemassa koiranomistajia, jotka näkevät lemmikkinsä leluina tai esineinä, joita ei tarvitse kohdella tuntevana olentona. Sanonta ”Eläin ei ole lelu!” pätee tähänkin kohtaan valitettavan hyvin. Värjäämistä puolustetaan artikkelissa mm. sillä, että ”miehet ja naisetkin värjäävät hiuksiaan, ja koiratkin kaipaavat huomiota”. Mielestäni tässä on oppikirjaesimerkki eläimen vääränlaisesta inhimillistämisestä. Koirat kaipaavat hoitoa, huolenpitoa ja lajinomaista tekemistä, mutta turkin värjääminen ei näihin missään nimessä kuulu”, kommentoi SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö uutista.

SEY ja Kennelliitto toivovat, ettei kyseinen trendi ota tulta alleen Suomessa ja kehottavat kaikkia lemmikinomistajia välttämään turkin värjäystä.

Lisätietoja:

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto:
Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740, sähköposti helina.ylisirnio[at]sey.fi

Suomen Kennelliitto:
Viestintäpäällikkö Kaija Unhola, p. 050 432 0844, sähköposti kaija.unhola[at]kennelliitto.fi