SEY ja Animalia – EU:n maatalousuudistus unohti eläinten hyvinvoinnin


Tiedote 19.11.2010

Euroopan komissio julkisti eilen esityksensä yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) uudistamiseksi. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Eläinsuojeluliitto Animalia yhtyvät EU-maiden eläinsuojelujärjestöjen koalition Eurogroup for Animalsin kantaan ilmaisten pettymyksensä siitä, ettei komissio ole asettanut selkeitä tavoitteita tai keinoja eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Tämä on vastoin EU-kansalaisten toiveita.

”Peräti 66 % suomalaisista on juuri julkistetun Eurobarometrin mukaan huolissaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Huoli on EU-kansalaisten yhteinen: tuoreen Eurobarometrin mukaan heistä 64 % ilmoittaa olevansa huolissaan tuotantoeläinten hyvinvointiasioista”, kommentoi SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö luonnosta.

Eilen julkistetusta luonnoksesta löytyy maininta, jonka mukaan tuottajien on noudatettava EU:n eläinten hyvinvoinnista antamia säädöksiä. Mitään konkreettisia ehdotuksia paremman eläinten hyvinvoinnin ja kestävämmän eläintuotannon saavuttamiseksi ei paperista kuitenkaan löydy.

“Komissio on keskittynyt tavoitteissaan mm. kilpailukyvyn lisäämiseen, luonnonvarojen kestävään käyttöön ja viljelijöiden tarjoamiin julkishyödykkeisiin. Eläinten hyvinvointia lisäämällä kaikki nämä tavoitteet voidaan saavuttaa”, muistuttaa Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara. “Eläinten hyvinvoinnin parantamisen tulee löytyä uuden yhteisen maatalouspolitiikan molemmista pilareista: sekä suorista tuotantotuista että maaseudun kehittämistoimenpiteistä. Tärkeää on myös se, että EU-lainsäädännön noudattamista valvotaan jatkossa tarkemmin.”

EU:n eläinsuojelujärjestöt tulevat tekemään yhteistyötä Euroopan parlamentin ja Neuvoston kanssa, jotta eläinten hyvinvointi tullaan selkeästi sisällyttämään uuteen yhteiseen maatalouspolitiikkaan. ”Uskomme, että poliitikot ymmärtävät eläinten hyvinvoinnin merkityksen yhteiskunnallisesti merkittävänä tavoitteena ja ottavat tosissaan kansalaisten vaatimukset eläinten paremmasta hyvinvoinnista”, sanoo Ylisirniö.

Lisätietoja:

SEY: Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740 sähköpostit on muotoa etunimi.sukunimi@sey.fi

Animalia: Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. 050 384 5072, (09) 720 65 910 sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi

Vuonna 1980 perustettu Eurogroup for Animals edustaa 47 eläinsuojelujärjestöä lähes kaikissa EU-maissa. Järjestö on onnistunut ajamaan läpi useita EU-tason uudistuksia eläinsuojelulainsäädännössä. Eurogroup toimii jäsenjärjestöjensä edustajana Brysselissä. Eurogroupilla on laaja tieteellinen ja käytännön asiantuntemus eläinten hyvinvointiasioissa. Lisätietoa: www.eurogroupforanimals.org

Eurogroup for Animalsin tiedottaja Liesbet Diendas l.dendas@eurogroupforanimals.org p. +32 2 740 08 90
Eurogroup for Animalsin YMP-kanta: http://www.eurogroupforanimals.org/policy/agric_policy.htm