SEY ja Animalia: Suomen on kiellettävä tainnuttamalla teurastaminen eläinsuojelulaissa


Tiedote 7.7.2011

Vuonna 2013 EU-alueella tulee voimaan asetus eläinten suojelusta lopetuksen yhteydessä. Asetus sallii eläinten teurastamisen ilman sitä edeltävää tainnutusta uskonnollisista syistä eli ns. rituaaliteurastuksen. Tämä on vastoin usean EU-maan nykylinjaa. Jäsenvaltiot voivat kuitenkin halutessaan kieltää tainnuttamatta teurastuksen kansallisessa lainsäädännössään. Asia tulee Suomen eduskunnan käsittelyyn tällä vaalikaudella. SEY ja Animalia vaativat, että Suomen eläinsuojelulaissa kielletään tainnuttamatta tapahtuva teurastaminen.

Suomen tämänhetkinen eläinsuojelulaki sallii ”sellaisen uskonnollisista syistä noudatettavan teurastustavan, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa”. Useat asiantuntijat ovat todenneet, että käytännössä toimenpiteiden yhtäaikaisuus ei ole mahdollista. Maa- ja metsätalousministeriön edustajan mukaan käytännössä kaikki eläimet Suomessa tainnutetaan ennen teurastusta.

Hollannin parlamentti päätti äskettäin kieltää kansallisessa lainsäädännössään teurastuksen ilman tainnutusta. SEY ja Animalia pitävät Hollannin päätöstä esimerkillisenä. ”Eläinsuojelujärjestöjen tavoitteena ei ole kieltää uskonnollista teurastusta sinänsä. Uskonnollinen rituaali ei ole pätevä syy aiheuttaa eläimelle kärsimystä eikä sitä tule hyväksyä. Toivottavasti uskonnollista teurastusta käyttävät tahot ottavat tilanteen haasteena kehittää uusia, eläinten hyvinvoinnin turvaavia metodeja suorittaa uskonnollinen teurastus”, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Animalia ja SEY vaativat, että eduskunta käsittelee asian ja tainnuttamatta teurastaminen kielletään Suomen eläinsuojelulaissa yksiselitteisesti.

Lisätietoja:

Animalia: Eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila, p. 09 720 65913 Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi

SEY: Viestintäpäällikkö Maria Blomster, p. 050 5572 463 Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740 Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sey.fi