Suomeen on perustettava työryhmä selvittämään keinoja luopua turkistarhauksesta


– Raa’at paljastukset pohjoismaisilla turkistarhoilla kielivät rajat ylittävästä välinpitämättömyydestä

Animalian tiedote 5.11.2010

Nelosen uutiset esitti eilen karua kuvamateriaalia keskisuomalaiselta turkistarhalta. Oikeutta Eläimille – yhdistyksen julkaisemissa kuvissa näkyy vaikeasti vammautuneita ja sairaita eläimiä. Kyseessä ei ole satunnainen eläinten laiminlyöminen, sillä tarhaa on kuvattu kolmeen otteeseen ja puutteet eläinten hyvinvoinnissa ovat olleet ilmeisiä jokaisella kerralla. Eri ajankohtina otetut kuvat osoittavat myös, ettei esimerkiksi fyysisiä vammoja ole hoidettu asianmukaisesti, vaan eläinten on annettu kärsiä pitkään.

Norja järkyttyi kuluneella viikolla eläinoikeusjärjestö Nettverk for Dyrs Frihetin julkaisemasta kuvamateriaalista, eikä lohduton näky toisiaan hengiltä syövistä eläimistä juuri poikennut aiemmin elokuussa kohua herättäneestä materiaalista ruotsalaisilta turkistarhoilta.

”Näin laajamittaiseen kärsimykseen perustuva elinkeino ei voi saada jatkua materiaalisesti hyvinvoivassa Pohjolassa. Päättäjien on kannettava vastuunsa kieltämällä ala, joka ei kykene huolehtimaan edes eläinten perushyvinvoinnista”, Animalian kampanja- ja koulutuspäällikkö Kati Pulli vaatii.

Pohjoismaisilla tarhoilla lyhyen ajan sisällä kuvattu materiaali vahvistaa, että maasta riippumatta turkiselinkeinolle tyypillistä on laaja välinpitämättömyys eläinten hyvinvointia, niiden elinolosuhteita sekä sairauksien ja vammojen hoitoa kohtaan. Norjassa julkaistut kuvat ovat havahduttaneet poliitikot turkisteollisuuden raadollisuuteen sillä seurauksella, että elinkeinolta ollaan vetämässä pois valtion tukea.

”Suomen tulee seurata esimerkkiä. On viipymättä perustettava työryhmä, joka selvittää millä edellytyksin Suomessa voidaan luopua turkistarhauksesta vuoteen 2025 mennessä”, Animalian Kati Pulli painottaa.

Yhä useammat Euroopan maat ovat viime aikoina lopettaneet tai rajoittaneet turkistarhausta eläinsuojelullisista syistä: Euroopassa tarhauksen ovat tähän mennessä kieltäneet tai erilaisin säännöksin lopettaneet muun muassa Iso-Britannia, Itävalta, Bulgaria, Sveitsi ja Kroatia. EU:n ulkopuolisista maista Israel käsittelee tällä hetkellä myös turkistuotteiden myyntikieltoa.

Laajempi kartoitus Suomen turkistarhoilta tehtiin alkuvuonna 2010, kun Oikeutta Eläimille -järjestö toi julkisuuteen 30 suomalaisella tarhalla kuvattua materiaalia. Myös nämä kuvat osoittivat eläinten säännönmukaisen laiminlyönnin.

Lisätietoja:

Animalia:

Kampanja- ja koulutuspäällikkö Kati Pulli, p. 050 384 5072

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@animalia.fi


www.animalia.fi/turkistarhatonsuomi/kampanja

Suomalainen kuvamateriaali on nähtävissä osoitteessa: http://www.oikeuttaelaimille.net/www2/

Norjalaisilla tarhoilla kuvattua materiaalia on nähtävissä osoitteessa: http://www.forbypels.no/english