Tanskan turkistarhoilla törkeitä laiminlyöntejä – järkyttävät kuvat tänään julkisuuteen


Animalian tiedote 27.10.2009

Turkistarhaajat yrittivät estää kuvamateriaalin julkaisun, mutta hävisivät oikeudessa

Tanskalainen eläinoikeusjärjestö Anima on tuonut julkisuuteen järkyttävää videomateriaalia tanskalaisilta turkistarhoilta yhteistyössä television ajankohtaisohjelman ja suuren tanskalaisen sanomalehden, Ekstrabladetin, kanssa. Anima kuvasi materiaalin Ekstrabladet-lehden toimittajan Miki Mistratin pyynnöstä. Videoissa ja kuvissa näkyy vakavasti loukkaantuneita, stereotyyppisestä häiriökäyttäytymisestä kärsiviä eläimiä, puuttuvia ruumiinosia, hoitamattomia haavoja ja vakavia tulehduksia.

Tanskan turkistarhaajat pyrkivät estämään ohjelman esittämisen oikeusteitse. Oikeuden päätös kuitenkin antoi ohjelmalle luvan julkistaa materiaalin. Turkistuottajien järjestö myös lupasi kuvaajien ilmiannosta 500 000 tans-kan kruunun (69 650 euron) palkkion. Videolla eläinoikeusjärjestö Animan edustajat esiintyvät omilla kasvoillaan ja nimillään.

34 turkistarhalla kuvattu videomateriaali on nähtävissä osoitteessa: http://anima.dk/forbydminkavl/

Ekstrabladet-lehden sivuilla on lisäksi lyhyempi kooste videosta: http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1244593.ece

Tänä iltana, 27.10., materiaali esitetään television ajankohtaisohjelmassa ”Operation X” Tanskan valtiollisella TV2–kanavalla.

”Pohjoismaita on pitkään pidetty eläinsuojelun edelläkävijöinä. On järkyttävää, että hyvinvointivaltiona pidetyssä Tanskassa tapahtuu tällaista piittaamattomuutta ja eläinten hoidon törkeää laiminlyöntiä. Ainoa ratkaisu tilanteeseen on minkkitarhauksen kieltäminen”, kertoo tiedottaja Joh Vindig Animasta.

Eläinsuojeluliitto Animalia ei ole yllättynyt Tanskassa paljastuneesta materiaalista ja pitää sen esittämistä ehdot-toman tarpeellisena. ”Tanskassa kuvattu materiaali paljastaa aivan vastaavan piittaamattomuuden turkiseläinten hyvinvoinnista huolehtimisessa kuin aiemmin syksyllä Norjassa julkistettu materiaali. Suomalaisilla turkistarhoilla tilanne ei ole sen ongelmattomampi ”, huomauttaa Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara.

Tanska kielsi kesällä kettutarhauksen, mutta siirtymäajat ovat pitkiä, enimmillään 15 vuotta. Minkkitarhaajana Tanska on edelleen maailman suurin. Viime vuonna maa tuotti maailmanmarkkinoille 14 miljoonaa minkinnahkaa. Tanskalainen sosiaalidemokraatteja edustava europarlamentaarikko Dan Jørgensen vaati eilen minkkitarhauksen kieltämistä EU:ssa.

Yhä useammat Euroopan maat ovat viime aikoina lopettaneet tai rajoittaneet turkistarhausta eläinsuojelullisista syistä. Kesäkuussa Hollannin parlamentissa meni läpi ehdotus minkkitarhojen kieltämisestä. Kettujen ja chinchillojen tarhaus on kielletty Hollannissa jo aiemmin, joten päätös tarkoittaa käytännössä turkistarhauksen kieltämistä maassa, mikäli senaatti hyväksyy päätöksen myöhemmin tänä vuonna. Kaikkiaan Euroopassa tarhauksen ovat tähän mennessä kieltäneet jo Iso-Britannia, Irlanti, Itävalta, Bulgaria, Sveitsi ja Kroatia. Esimerkiksi Ruotsi on rajoittanut turkistarhausta voimakkaasti.

Animalia tukee pyrkimyksiä turkistarhauksen lakkauttamiseksi koko EU:ssa ja vaatii vakavaa keskustelua turkistarhauksen tulevaisuudesta myös Suomessa.

Lisätietoja:

Animalia:
Toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara, p. (09) 720 65 910, 050 384 5072
Tiedottaja Eeva Suhonen, p. (09) 720 65 914, 050 302 81 70

Anima:

Tiedottaja: Joh Vinding + 4561710738
Sähköposti: jv(AT)anima.dk

Animan sivuilla on myös noin 150 mediakäyttöön soveltuvaa valokuvaa, jotka ovat peräisin kuvatuilta 34 tanskalaiselta turkistilalta: http://anima.dk/forbydminkavl/presse.html