Vuoden eläinsuojeluteko – palkinto koirien ulkonäköjalostuksen epäkohtia esillä pitävälle eläinlääkärille


SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedote 6.10.2011

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto palkitsee Eläinten viikolla ansioituneita eläinsuojelijoita. Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinto jaetaan henkilölle tai henkilöille, jotka ovat toiminnallaan tuoneet esiin epäkohtia eläinten oloissa tai edistäneet merkittävällä tavalla eläinten hyvinvointia. Vuoden eläinsuojeluteko 2011 -palkinto jaettiin professori emerita Marjatta Snellmanille SEYn 110-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingin Paasitornissa.

Marjatta Snellman on tehnyt elämäntyönsä eläinlääketieteen alalla. Hänet tunnetaan arvostettuna oman tieteenalansa suunnannäyttäjänä ja eläinten hyvinvoinnin edistäjänä. Suuri yleisö tuntee hänet parhaiten uutterana eläinten, erityisesti koirien, ulkonäköjalostuksen aiheuttamien haittojen esiintuojana.

”Palkinnon perusteissa sanotaan, että sen tavoitteena on nostaa esiin ja kiittää rohkeita henkilöitä, jotka ovat omalla toiminnallaan, joskus yleisen mielipiteen vastaisestikin, tuoneet esiin epäkohtia eläinten hyvinvoinnissa. Professori Snellman on tästä oppikirjaesimerkki. Snellman on sinnikkäästi vuosien ajan pitänyt esillä eläinjalostuksen vaikutuksia eläimiin ja arvostellut sen haitallisia puolia”, perusteli SEYn toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

”Haitallisia rotupiirteitä korostava rotukoirien jalostus on hänen ansiostaan saanut ansaittua huomiota ja noussut julkiseen keskusteluun. Snellman on tuonut esiin, että Suomessakin harjoitetaan joidenkin koirarotujen kohdalla jalostusta, joka pitää yllä eläimen jokapäiväistä elämää häiritseviä rotupiirteitä ja joka pahimmillaan aiheuttaa eläimelle suuria kärsimyksiä. Snellman on tukenut tutkimustyötä eläinten perinnöllisten sairauksien vähentämiseksi ja siten tervehdyttänyt puhdasrotuisten koirien jalostustoimintaa.”

Palkinto jaettiin nyt toista kertaa

Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinto jaetaan joka vuosi Eläinten viikolla. Vuonna 2010 palkinto jaettiin Iitissä pitkään jatkuneen hevosten laiminlyöntitapauksen paljastaneille Suvi Ojanperälle ja Mikael Lindgrenille.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, p. 050 371 2740
Viestintäpäällikkö Maria Blomster, p. 050 5572 463
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@sey.fi